Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două tablouri de la Kunsthaus Zurich, dispărute în urma unui incendiu, au reapărut în mod misterios
hoecke robert van den soldaten im lager

Două tablouri de la Kunsthaus Zurich, dispărute în urma unui incendiu, au reapărut în mod misterios

Două tablouri care au dispărut în mod misterios de la Kunsthaus din Zurich, un muzeu cu una dintre cele mai prestigioase colecții de artă din Elveția, au reapărut în circumstanțe încă neclare, a anunțat muzeul.

Cele două opere „au reapărut în stare bună și vor putea fi expuse în curând din nou în colecții”, a precizat muzeul.

bray dirck de narzissen und andere blumen

Dirck de Bray, „De narzissen und andere blumen”

La începutul anului 2023, Kunsthaus a pierdut urma celor două tablouri, înrămate și protejate de sticlă: un Robert van den Hoecke de la jumătatea secolului al XVII-lea, care înfățișează soldați în tabără, și o natură moartă cu o vază cu flori de Dirck de Bray, datând din 1673. Aceste două mici formate – împrumutate permanent de la colecționari privați – au fost demontate împreună cu alte aproape 700 de lucrări pentru a fi curățate și restaurate de departamentele muzeului, după un incendiu în noaptea de 2 spre 3 august 2022.

Cazul a făcut vâlvă și a provocat îngrijorare, mai ales că aproape trei sferturi din colecția de picturi și sculpturi au fost donate de persoane private sau împrumutate permanent.

„După examinarea tablourilor de către serviciul de restaurare al Kunsthaus, s-a constatat că ambele tablouri sunt în stare bună”, a precizat muzeul.

Misterul reapariției rămâne neelucidat, Kunsthaus declarând că „nu pot fi oferite alte informații în acest moment” din cauza anchetei în curs a poliției. Ann Demeester, directoarea muzeului, și Philipp Hildebrand, președintele societății de artă Kunsthaus Zurich, au declarat că sunt „extrem de fericiți că au găsit aceste două tablouri prețioase”.

Niciuna dintre celelalte piese scoase după incendiu nu lipsea din inventarul care a fost realizat. De asemenea, muzeul înregistrase cele două tablouri în Art Loss Register, cea mai mare bază de date din lume privind operele de artă pierdute și furate. Potrivit site-ului muzeului, colecțiile Kunsthaus includ aproape 4.000 de picturi și sculpturi și 95.000 de lucrări grafice, din secolul al XIII-lea până în prezent. Aproximativ 1.000 de lucrări sunt expuse permanent. În special, muzeul are o colecție mare de lucrări de Edvard Munch și Alberto Giacometti.

Foto credit: Kunsthaus Zurich, „Soldaten im Lager” (Soldiers at an encampment) de Robert van den Hoecke