Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „DusÎntors” – Două jurnale de călătorie într-o carte-obiect
dusintors, buleu pompiliu

„DusÎntors” – Două jurnale de călătorie într-o carte-obiect

„DusÎntors”, care cuprinde două jurnale de călătorie spre Mongolia, din 2009 și 2017, al unui tată, fotograful Mihai Barbu, și al fiului său, Vladimir Barbu, o carte-obiect cu zeci de ilustrații color și alb-negru realizate de arhitectul Marian Bălan și o copertă după un tablou pictat special de Pompiliu Buleu, a fost lansată la București.

În 2009, fotograful Mihai Barbu pleca într-o călătorie solitară pe motocicletă până în Mongolia și înapoi, pe un traseu care avea să îi ia 4 luni, în care a parcurs mai mult de 20.000 de kilometri. Și-a finanțat o parte din călătorie printr-un artificiu de crowdfunding, vânzând kilometri și oferind cumpărătorilor scrisori care conțineau povestea respectivelor bucăți de drum. Experiența a fost relatată în „Vând kilometri”, apărută în 2010. Partea „Dus” a cărții „DusÎntors” reprezintă jurnalul lui din acea călătorie. În 2017, a refăcut traseul, dar alături de Oana și de fiul lor, Vladimir, care la vremea respectivă avea 6 ani, toți trei într-o motocicletă cu ataș. Vladimir a dictat în fiecare seară mamei lui povestea zilei și, astfel, a luat naștere jurnalul copilului, partea „Întors” a cărții.

„Aveam jurnalul lui Vladimir, carnețelul în care Oana a notat în fiecare noapte poveștile lui, și aveam două certitudini: dacă va fi publicat conținutul lui, nu am să mai lucrez cu vreo editură, și dacă nu se va ocupa fratele meu de asta, nu se va ocupa nimeni”. După ce fratele, Ion Barbu, a acceptat să se ocupe de întregul concept, au urmat câteva luni în care au pregătit volumul.

ilustratie intors, vladimir barbu

Ilustrație de Marian Bălan (c) curatorial.ro

Au decis că jurnalul unui copil nu poate fi ilustrat cu fotografiile unui adult, astfel că au apelat la Marian Bălan, arhitect și motociclist din Brașov, care a realizat câteva zeci de ilustrații color pentru partea „Întors” și alb-negru, pentru „Dus”.

Povești în povești

Mihai Barbu l-a abordat ulterior pe pictorul Pompiliu Buleu. „Văzusem lucrări d-alea lui și am fost uimit. (…) Mă așteptam la ceva extraordinar, dar este mult peste ce mi-am imaginat. Nu am niciun aport la această copertă și nu am avut nimic de modificat”, a povestit el l-a lansarea din București a volumului.

Despre impresionanta lucrare, Pompiliu Buleu a declarat pentru curatorial.ro: „Mi-a plăcut conceptul din start. Sunt povești în povești. Ion și Mihai mi-au spus, în mare, despre ce este vorba și mi-am conturat o idee”. A realizat schița tabloului în trei săptămâni, apoi în două luni pictura a fost gata.

dusintors, mihai si vladimir barbu

Coperta „DusÎntors” după tabloul pictat de Pompiliu Buleu (c) curatorial.ro

Pompiliu Buleu, care se încadrează genului figurativ-narativ, abordează în pictura lui subiecte sociale. În prezent, pregătește o serie de lucrări inspirate din cotidian. „Am cu ce să hrănesc… În zona asta a noastră este suficient să te uiți în jur și doar transpui bidimensional ce observi”.

Cel mai recent, el a fost prezent cu portrete și lucrări de mari dimensiuni în expoziția „Povești nemuritoare” de la sediul din Calea Griviței al Muzeului Național al Literaturii Române.

„DusÎntors”, volum hardcover de 656 de pagini, publicat în regie proprie, poate fi comandat pe dusintors.com.