Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Ediții semnate Banksy, Koons și Hirst, licitate la Christie’s

Ediții semnate Banksy, Koons și Hirst, licitate la Christie’s

Licitația „Laugh now but one day we’ll be in charge: Banksy and 21st Century Editions” este organizată de casa Christie’s online, în perioada 1 – 15 martie.

„Laugh now but one day we’ll be in charge” reprezintă un nou format de licitație bazat pe succesul ultimelor patru licitații dedicate de Christie’s edițiilor create de Banksy.

Cea mai recentă, din martie 2021, intitulată „Banksy: I can’t believe you morons actually buy this sh*t”, a realizat cel mai mare total al unei licitații dedicate lucrărilor artistului, de 4,46 milioane de lire sterline (6,1 milioane de dolari).

Noua licitație, îndrăzneț intitulată după unul dintre printurile lui, îl va plasa pe Banksy într-un context mai larg al artiștilor care produc ediții în secolul 21.

Vor fi scoase la vânzare în principal lucrări ale lui Banksy, împreună cu versiuni create în secolul 21 de artiști ca Yayoi Kusama, Yoshitomo Nara, Tunji Adeniyi Jones, Harland Miller, Wade Guyton, Jeff Koons, STIK, Damien Hirst și David Shrigley.

O ediție/ versiune este parte dintr-un set de lucrări originale intenționat realizate pentru reproducere grafică, produsă de sau sub supravegherea artistului care a conceput-o. Exemple de ediții sunt reprezentate de litografii, schițe, mulaje, printuri. Fiecare lucrare de acest fel are calități unice și variază, pentru că fiecare este creată individual.

Pe de altă parte, o reproducere este considerată o copie/ facsimil a originalului, ce nu e creată în același mediu cu acesta, ci deseori folosindu-se mijloace fotomecanice, astfel că nu este o operă de artă în sine.

Foto: christies.com