Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Efectul Picasso” de la Muzeul de Artă Recentă, prelungită
nud culcat si chitarist, efectul picasso, mare, curatorial.ro

„Efectul Picasso” de la Muzeul de Artă Recentă, prelungită

Expoziția „Efectul Picasso”, cu 46 de lucrări ale maestrului spaniol cu valoare de asigurare de 135 milioane de euro și alte zeci de lucrări ale unor artiști români inspirați de el, va putea fi vizitată la MARe/ Muzeul de Artă Recentă din București până pe 22 ianuarie 2024.

Inițial programată până la 8 ianuarie, expoziția a fost prelungită, în mod excepțional, cu concursul autorităților franceze.

MARe/ Muzeul de Artă Recentă București prezintă o expoziție originală dedicată lui Pablo Picasso, înscrisă în seria de 42 de evenimente care marchează 50 de ani de la moartea artistului spaniol. Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul mare.ro.

Cele 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) din colecția de artist a lui Pablo Picasso sunt prezentate în oglindă cu 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne.

Artiștii români expuși sunt: Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Mircea Cantor, Eva Cerbu, Vali Chincișan, Darie Dup, Aniela Firon, Marin Gherasim, Ion Grigorescu, Vasile Gorduz, Dumitru Gorzo, Hortensia Mi Kafchin, Kádár Tibor, Kero Zen, Irlo, Victor Man, Tincuța Marin, M.H. Maxy, Florin Mitroi, Valeriu Mladin, Dragoș Morărescu, Nagy Albert, Mihai Olos, Ion Pacea, Radu Pandele, Neculai Păduraru, Pisica Pătrată, Constantin Piliuță, Silvia Radu, Alexandru Rădvan, Alma Redlinger, Wanda Sachelarie-Vladimirescu, Donald Simionoiu, Alexandru Țipoia, Vladimir Zamfirescu, Marian Zidaru.

Expoziția este însoțită de un catalog bilingv („Efectul Picasso. Influența lui Picasso asupra artei românești din anii ’60 pînă la ora actuală” © MARe & Vellant, septembrie 2023) în care sunt reproduse lucrările (mai mult de 100 de ilustrații de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români și francezi, precum și chestionarul „Care este efectul lui Picasso asupra creației și vieții proprii?”, destinat artiștilor români.

Simpozion internațional, în ianuarie

Pe durata expoziției, MARe/Muzeul de Artă Recentă susține o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, intitulat „MARe de Mic”, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile și experiențele provocate de expoziția „Efectul Picasso”.

Pe 5 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Recentă va organiza un simpozion internațional dedicat lui Picasso și influenței sale asupra artei (est) europene după cel de-al Doilea Război Mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franța, Germania, Polonia și Cehia.

Expoziția este curatoriată de Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București.

„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziții din Europa de Est și cu siguranță cea mai importantă din România – care se numără printre cele 8 țări participante în programul Célébration Picasso: 1973-2023.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, și cu Musée national Picasso-Paris, Ambasada Franței și Institutul Francez din România.