Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  DOCUMENTAR – „Elles”, serie de 12 lucrări de Henri de Toulouse-Lautrec, capodoperă a litografiei secolul XIX
toulouse lautrec

DOCUMENTAR – „Elles”, serie de 12 lucrări de Henri de Toulouse-Lautrec, capodoperă a litografiei secolul XIX

„Elles” a lui Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) este una dintre cele mai apreciate și căutate serii din istoria tipăriturilor și o capodoperă a litografiei secolului al XIX-lea.

Multe dintre imaginile din serie redau scene din viața de zi cu zi din bordeluri, observații intime ale femeilor care se pregătesc să-și primească clienții sau sunt supravegheate de Madame.

Toulouse-Lautrec era în special interesat să înfățișeze rutina zilnică a personajelor sale, la masa de spălat sau lenevind în pat.⠀

set elles

Lucrările din acest set demonstrează versatilitatea și stăpânirea tehnicii litografice a artistului.

elles2

„La Clownesse assise”, cea mai cunoscută litografie din serie, înfățișează o artistă de scenă, nu o prostituată, dansatoarea Mademoiselle Cha-U-Kao. O interpretă la Nouveau Cirque și la Moulin Rouge, ea este redată în costum de scenă complet, în lumină, cu o cămașă galben strălucitor, odihnindu-se în spatele scenei. Mademoiselle Cha-U-Kao pretindea a fi japoneză, deși numele ei era o transcriere fonetică a cuvântului „chahut”, un dans acrobatic derivat din cancan și haosul pe care îl provoca ori de câte ori urca pe scenă. Cha-U-Kao și-a început activitatea ca gimnastă flexibilă, așa cum se vede într-o fotografie făcută de prietenul apropiat al lui Toulouse-Lautrec, Maurice Guibert, pentru care avea să pozeze.

elles 3

Setul complet „Elles” de 12 litografii, inclusiv coperta și frontispiciul Tipărit în 1896 de Auguste Clot, Paris, din colecția Diana Metcalf Stainow, este estimat între 400.000 și 600.000 de lire sterline.

elles toulouse lautrec

Lotul va fi licitat pe 4 martie, la Londra, în cadrul sesiunii de vânzări, organizate de Christie’s, Impressionist and Modern Art Day and Works on Paper.

Credit foto: Christie’s