Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Etiopia cere regelui Charles III returnarea unui obiect sfânt ascuns la Westminster Abbey
westminster,abbey, ,collegiate,church,of,st,peter,at,westminster

Etiopia cere regelui Charles III returnarea unui obiect sfânt ascuns la Westminster Abbey

Guvernul etiopian a solicitat din nou restituirea de către Regatul Unit a unui obiect sfânt care este ascuns în prezent în Catedrala Westminster din Londra.

Pentru Biserica Ortodoxă Etiopiană, tăblița reprezintă Chivotul Legământului și este considerat sacrilegiu ca ea să fie văzută de oricine altcineva decât clericii.

Obiectul de la Westminster a fost furat în 1868 de trupele britanice, în timpul Bătăliei de la Maqdala, împreună cu alte sute de artefacte. Colecția din Maqdala a fost împărțită în diverse muzee din Occident, între care British Museum.

Întreg patrimoniul catedralei se află sub jurisdicția monarhiei. Astfel, în prezent, orice restituire necesită acceptul regelui Charles III, care a preluat tronul luna trecută, după decesul reginei Elizabeth II.

O tăbliță a fost donată catedralei de căpitanul George Arbuthnot din Artileria Regală și, mai târziu, a fost încorporată de arhitectul George Gilbert Scott în designul pentru un altar în Henry VII Lady Chapel, unde era vizibilă vizitatorilor.

Campanie de returnare cu șanse mici de reușită

Guvernul Etiopian a dus mai mulți ani o campanie pentru returnarea tabletelor furate. A reușit, în anumite cazuri.

În 2002, Church of St John the Evangelist din Edinburgh a înapoiat o tăbliță ce fusese descoperită într-un dulap.

Trei ani mai târziu, British Museum și-a mutat colecția de 11 tăblițe într-un depozit subteran, unde angajații nu au voie să intre.

Westminster Abbey a respins orice apel făcut de Etiopia. În 2007, Abune Paulos, care conducea Biserica Ortodoxă Etiopiană, a ajuns la Londra pentru a solicita direct unui reprezentant al catedralei returnarea. Fără succes. Câțiva ani mai târziu, tăblița a fost acoperită cu o pânză și inscripția „Fragment dintr-un altar abisinian adus din Maqdala în 1868” a fost înlăturată.

Luna trecută, un purtător de cuvânt al catedralei a declarat pentru Art Newspaper: „Nu există în prezent planuri pentru returnarea ei, însă viitorul tăblițelor este analizat”. El a adăugat că Westminster Abbey „nu are planuri de a schimba aceste aranjamente”.