Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Evoluția sculpturii românești, prin zeci de artiști și opt expoziții la Timișoara
timisoara, 24 aprilie 2023. ©cornel putan

Evoluția sculpturii românești, prin zeci de artiști și opt expoziții la Timișoara

Unul dintre cele mai ample proiecte culturale ale acestui an, „după Sculptură / Sculptură după”, va debuta pe 4 mai, la ora 18:00, în Cazarma U din Timișoara.

Timp de șapte luni, până pe 30 noiembrie, spațiul din Piața Mărăști va găzdui evenimente expoziționale menite să introducă publicul în evoluția sculpturii în ultimii 50 de ani și perspectivele diverse în care aceasta se manifestă.

cazarma piata unirii

Cazarma U, Timișoara

Demers inițiat de Fundația Triade și Attila Kim & Architects, „după Sculptură / Sculptură după” aduce în Timișoara – Capitală Europeană a Culturii mai mult 70 de artiști relevanți pentru toate formele sculpturii, opt expoziții și va cuprinde întâlniri, dezbateri și programe educative.

„Producțiile artistice au la bază obiectul sculptural, dar ele urmăresc o extensie temporală, spațială sau meta-spațială a acestuia și se referă, pe de o parte, la sculptura-obiect și, pe de altă parte, la interferența sculpturii cu forme de expresie precum intervenția asupra spațiului ambiental, instalația de tip sit-specific, intervențiile de tip Land Art, obiectul augmentat prin tehnologii computerizate, performance-ul sau arta relațională”, dezvăluie producătorii proiectului.

Această prezentare caleidoscopică a evoluției sculpturii românești va fi realizată prin selecția realizată de istoricul de artă Ioana Vlasiu, curatoarea Alina Șerban, artistul Ciprian Mureșan și curatorii Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher. Programul pentru cele șapte luni va fi anunțat de organizatori pe parcurs.

Foto: „Materie vie”, de Alexandra Satmari © Cornel Putan