Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Explorator în Iași: TOP 11 muzee care te vor inspira
iasi, aerial

Explorator în Iași: TOP 11 muzee care te vor inspira

Pentru vizitatorii din țară și din străinătate, Iașiul are multe de oferit, fiind un amestec unic de istorie, cultură și spiritualitate. Clădiri emblematice, cum este Palatul Culturii, un adevărat simbol al arhitecturii neogotice, pagini celebre din literatura română, pe care se află la loc de cinste Mihai Eminescu și Ion Creangă, și farmecul Copoului sunt doar câteva dintre atracțiile care merită descoperite.

Printre motivele pentru care municipiul Iași atrage an de an sute de mii de turiști se află și muzeele, care evocă istoria, cultura și spiritul acestui oraș. Descoperă care sunt cele mai importante muzee și galerii de artă din Iași pe care să le vizitezi cu prima ocazie.

Muzeul de Istorie a Moldovei

Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași este o destinație fascinantă pentru iubitorii de istorie, găzduind colecții de o valoare excepțională. Situat în Palatul Culturii (din 1954), muzeul prezintă colecții de arheologie, numismatică și istorie, documentând viața cotidiană și momentele cheie din trecutul Moldovei. Muzeul continuă tradiția începută în 1916 cu Muzeul de Antichități, fiind o adevărată poartă spre trecut. Printre cele 50.000 de exponate se află: monede, tezaure monetare, vase, unelte și arme, bijuterii etc.

Contact Muzeul de Istorie a Moldovei

Program: miercuri – duminică – 10:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași, 700028 (în incinta Palatului Culturii)

Locație: Muzeul de Istorie a Moldovei

Telefon: 0232 275 979

Muzeul de Artă din Iași

Această comoară culturală atrage iubitorii de frumos prin colecțiile sale impresionante, ce includ peste 10.000 de opere de pictură, grafică și sculptură. Vizitatorii care poposesc la Muzeul de Artă din Iași pot admira lucrări semnate de artiști români renumiți, precum Nicolae Tonitza și Aurel Băeșu, dar și capodopere din arta europeană, precum „Leda și Jupiter” din Școala lui Poussin. Amplasat în Palatul Culturii, muzeul reprezintă o destinație de neratat pentru pasionații de artă, îmbinând tradiția istorică și farmecul artei universale.

Contact Muzeul de Artă din Iași

Program: miercuri – duminică – 10:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași, 700028 (în incinta Palatului Culturii)

Locație: Muzeul de Artă din Iași

Telefon: 0232 275 979

Muzeul Etnografic al Moldovei

De pe lista cu muzee de vizitat în Iași nu avea cum să lipsească Muzeul Etnografic al Moldovei. Acesta a fost fondat în 1943 și este o comoară culturală ce păstrează vie esența civilizației tradiționale românești. Patrimoniul său impresionant cuprinde peste 13.000 de piese, reprezentând meșteșuguri, arhitectură tradițională, textile de interior, port popular și instalații tehnice țărănești. Istoria muzeului este strâns legată de personalitatea conferențiarului Ion Chelcea, care a organizat primele colecții, inclusiv o donație semnificativă de 340 de obiecte oferite de magistratul Iuliu Pascu.

port popular din moldova

Contact Muzeul Etnografic al Moldovei

Program: miercuri – duminică – 10:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași, 700028 (în incinta Palatului Culturii)

Locație: Muzeul Etnografic al Moldovei

Telefon: 0232 275 979

Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași

Muzeul oferă o incursiune captivantă în istoria orașului celor Șapte Coline Moldave, fiind găzduit de Casa Burchi-Zmeu, o clădire emblematică restaurată cu grijă. La Muzeul Municipal din Iași vizitatorii pot admira expoziții de artă, documente, cărți vechi, fotografii și hărți, ce redau pagini semnificative din trecutul orașului, punând în valoare evoluția culturală și socială. Spațiile expoziționale primite în administrare, precum Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” și Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, completează oferta culturală cu evenimente diverse.

Contact Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași

Program: miercuri – duminică – 10:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Strada Zmeu nr. 3, Iași

Locație: Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași

Telefon: 0332 408 185

Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii

Această instituție este o veritabilă poartă spre epoca Junimii, găzduind mărturii despre personalități precum Eminescu, Creangă sau Caragiale, care au modelat cultura românească modernă. După reamenajare, Muzeul Vasile Pogor oferă o experiență interactivă și captivantă pentru toți vizitatorii, care pot explora instalații digitale inovative și pot simți atmosfera  întâlnirilor junimiste.

Contact Muzeul „Vasile Pogor” din Iași

Program: marţi – duminică – 10:00-17:00; luni – închis

Adresă: Strada Vasile Pogor nr. 4, 700110, Iaşi

Locație: Muzeul „Vasile Pogor” din Iași

Telefon: 0232 213 210, 0747 499 400

Muzeul Unirii

Clădirea muzeului, fostă reședință a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand, impresionează prin arhitectura sa clasică și destinul istoric de excepție. Etajul muzeului recreează atmosfera secolului al XIX-lea, incluzând camerele princiare și spațiile de lucru ale lui Cuza și ale Doamnei Elena. În timpul Primului Război Mondial, aici a fost cartierul general al regelui Ferdinand. O vizită la muzeu oferă o incursiune captivantă în trecutul formator al României moderne. Muzeul găzduiește expoziții istorice, artistice și documentare, precum și conferințe, evenimente, festivaluri și manifestări culturale.

Contact Muzeul Unirii

Program: miercuri – duminică – 10:00 – 17:00, luni și marți – închis

Adresă: Strada Alexandru Lăpușneanu nr. 14, Iași 700057

Locație: Muzeul Unirii

Telefon: 0232 314 614

Casa Muzeelor

Inițial reședință a Societății „Viața Românească”, clădirea a găzduit tipografia orașului și a fost ulterior locul unui masacru în timpul Pogromului de la Iași din 1941. Astăzi, Casa Muzeelor include cinci muzee din Iași: Muzeul Pogromului, Muzeul Teatrului Evreiesc, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Literaturii Române, găzduind expoziții, ateliere educative și evenimente culturale într-un spațiu modern și multifuncțional.

Contact Casa Muzeelor

Program: marți – duminică – 10:00 – 17:00, luni – închis

Adresă: Vasile Alecsandri nr. 6, Iași, 700054

Locație: Casa Muzeelor

Telefon: 0232 410 340, 0747 499 400

Muzeul Mitropolitan

Muzeul se află în subteran, la demisolul Catedralei Mitropolitane din Iași, și cuprinde săli care comunică prin culoare și în care se află diverse expoziții: Sala Ctitorilor, Sala Sinaxar, Sala Ofranda, Sala Eclesia, Calea Crucii, Sala Baptisteriu, Sala Istoria Duhovnicească a Moldovei. Orientarea acestui muzeu (est-vest) redă orientarea și amprenta catedralei mitropolitane. În spațiul expozițional se află obiecte de patrimoniu precum: veșminte vechi ale mitropoliților Moldovei, icoane, obiecte folosite la săvârșirea sfintelor taine etc.

Contact Muzeul Mitropolitan

Program: marți – sâmbătă – 10:00 – 17:00, duminică și luni – închis

Adresă: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 16, Iași 700064

Locație: Muzeul Mitropolitan Iași

Telefon: 0754 204 059

Muzeul „Mihai Eminescu”

Muzeul a fost inaugurat în 1989, ca un omagiu adus marelui poet național și ca un dar simbolic oferit în orașul de care scriitorul a fost profund legat. Situat în Parcul Copou, Muzeul „Mihai Eminescu” adăpostește o colecție valoroasă: fotografii, fotocopii ale manuscriselor eminesciene, ediții princeps, medalii și cărți vechi. Operele de artă plastică îmbogățesc spațiul, fiind realizate de artiști renumiți, precum Sabin Bălașa și Octav Băncilă.

Contact Muzeul „Mihai Eminescu”

Program: marţi – duminică: 10:00-17:00; luni – închis

Adresă: Bulevardul Carol I, Iași, Grădina Copou

Locație:  Muzeul „Mihai Eminescu”

Telefon: 0747 499 405

Bojdeuca lui Ion Creangă

Muzeul „Ion Creangă” din Iași, cunoscut drept Bojdeuca lui Creangă, este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918. Aici a locuit marele povestitor între 1872 și 1889, creând opere precum „Amintiri din copilărie”. Muzeul expune obiecte originale ale scriitorului, precum călimara, manuale școlare și icoane. Complexul cultural adiacent include o bibliotecă, fond documentar și un amfiteatru pentru spectacole. Recent restaurată, Bojdeuca păstrează vie atmosfera de creație a lui Creangă, atrăgând anual mii de vizitatori.

bojdeuca lui ion creanga

Contact Muzeul „Ion Creangă” – Bojdeuca

Program: marţi – duminică: 10:00-17:00; luni – închis

Adresă: Strada S. Bărnuţiu nr. 4, Iaşi

Locație: Bojdeuca Ion Creangă

Telefon: 0747 499 400

Muzeul de Mineralogie și Petrografie

Pe harta cu locuri de vizitat din Iași se află și Muzeul Didactico-Științific „Grigore Cobălcescu” sau Muzeul de Mineralogie și Petrografie, situat în incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Acesta este primul muzeu de geologie din țară și are în patrimoniul său peste 25.000 de eșantioane de minerale, minereuri și roci, printre ele aflându-se și eșantioane de minerale și roci provenite din erupția vulcanului Vezuviu. Cele mai vechi dintre exponate provin din colecția Krantz, achiziționată în 1888 de profesorul Grigore Cobălcescu, primul profesor universitar de geologie-mineralogie din România.

mineralogie si petrografie

Contact Muzeul de Mineralogie și Petrografie

Program: Acces liber pentru grupuri organizate de studenți sau elevi, în urma unei programări

Adresă: B-dul Carol I., 20 A, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (corp B), etaj 2, 700505

Locație: Muzeul de Mineralogie și Petrografie

Telefon: 0232 201 461

Muzeele din Iași sunt o atracție pentru vizitatori din toată țara și din toată lumea, reflectând bogăția culturală, științifică și istorică a acestui oraș emblematic al României.