Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția „Brauner” de la MNAR, închisă până în 7 februarie
expozitie 1 victor brauner, mnar, curatorial

Expoziția „Brauner” de la MNAR, închisă până în 7 februarie

Expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” de la Muzeul Național de Artă al României, care se află de câteva zile în vizorul publicului și al media, în urma unor acuzații privind faptul că include opere false, va fi închisă temporar, după ce unul dintre colecționarii care au împrumutat lucrări, a decis să le retragă.

MNAR a transmis: „Ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate pentru expoziția «Victor Brauner. Între oniric și ocult», începând cu data de 26 ianuarie 2024 expoziția se va închide temporar pentru reamenajare până în data de 07 februarie 2024. De la această dată, expoziția va putea fi vizitată până la data anunțată inițial, respectiv 30 aprilie 2024”.

Adrian Năstase, despre ale cărui lucrări împrumutate pentru „Victor Brauner. Între oniric și ocult” de la Muzeul Național de Artă al României se spune că sunt falsuri, a anunțat pe 26 ianuarie că le retrage din expoziție.

Pe 21 ianuarie, Pavel Șușară, curator și istoric de artă, a pus sub semnul întrebării expoziția „Brauner”. Prin Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România, al cărui președinte este, a solicitat Ministerului Culturii constituirea unei comisii de experți – inclusiv unul internațional, specialist în opera lui Brauner – pentru clarificare. Raluca Turcan, ministrul Culturii, a spus că va analiza împreună cu specialiști.

Expoziția dedicată lui Victor Brauner, inaugurată la 1 decembrie 2023, cuprinde lucrări de pictură și grafică de la Muzeul Național de Artă al României, Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole, Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Țării Crișurilor Oradea.
Acestora le-au fost adăugate lucrări din colecțiile particulare Octavian Brândeu, Gheorghe Burtea, Béatrix și Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Anca Vlad, dar și cărți cu caracter ezoteric și ziare de epocă, reviste de avangardă și cărți ilustrate de artist de la Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, documente inedite provenind de la Arhivele Naționale ale României, obiecte etnografice, fotografii și filme documentare din perioada interbelică provenind de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

În urma semnalărilor apărute în presă legat de postările pe rețelele de socializare privind existența unor falsuri în expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” provenite din colecția familiei Adrian Năstase, muzeul a precizat că acele lucrări „au fost selectate de curatorul expoziției (Călin-Alexiu Stegerean, n.r.) în baza coroborării unor informații rezultate din articole și semnalarea lor în diverse publicații, a unor autentificări realizate de personalități din domeniu. Totodată, în selecție s-a ținut cont de concordanța lor cu tematica expoziției”.