Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția „după Sculptură/Sculptură după” devine album de artă
aurel vlad, mircea roman, curatorial.ro

Expoziția „după Sculptură/Sculptură după” devine album de artă

Expoziția „după Sculptură/Sculptură după” de la Cazarma U din Timișoara se va încheia pe 30 noiembrie și va fi transpusă într-un album de artă.

Timp de șapte luni, în Cazarmă au fost prezentați 157 de artiști, 26 de curatori, 17 expoziții și cinci performance-uri, iar expoziția a presupus și activitatea a 61 de voluntari și 704 ore de voluntariat.

Proiect al programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, expoziția a fost realizată de Fundația Interart Triade și Attila Kim Architects.

Ultimele două săptămâni ale proiectului „după Sculptură/Sculptură după” mută formele sculpturii în pagini de carte și îl aduc pe scriitorul Petru Ilieșu în Cazarma U cu „Instalația”. „«Instalația»: un cub de 2/2 m, realizat din desfășurarea unor coperte ale cărții «Classified» – carte, jurnal al zilelor Revoluției din 1989 –  simbolizează un univers închis din interiorul căruia se revarsă, forțând o latură a structurii, conținutul cărții decopertate. Bariera secretizării, marcată de pereții cubului, este străpunsă de miezul epic al cărților în ideea că adevărul, oricât ar fi de zăvorât, ascuns, la un moment dat va răbufni la suprafață”, spune Petru Ilieșu.

Proiectul a primit premiul secțiunii Arhitectura amenajărilor interioare/expoziții, standuri și scenografie la Anuala de Arhitectură București 2023.

Arhitectul Attila Kim punctează: „Pereții interiori ai cursivelor au fost dublați cu un perete nou, decupat în dreptul ușilor și geamurilor, care marchează spațiile expoziționale și devine interfața fiecărei expoziții, fiind suportul fizic al conceptelor curatoriale, biografiilor artiștilor și denumirilor tuturor spațiilor. Astfel, această friză prin care se accesează fiecare spațiu în parte devine o a doua piele a clădirii, simbolizând și noua funcțiune muzeală”.

„Vom muta povestea acestui an, adevărul lui, în memoria unei cărți, a unui album pe care dorim să îl facem în 2024, ca să conservăm această experiență a Cazarmei U din Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, transmite Sorina Jecza, președinte Fundația Triade.

Foto: lucrări de Aurel Vlad și Mircea Roman (c) curatorial.ro