Expoziția „Egregori”, deschisă la The Cosmic House din Cluj-Napoca – FOTO
Vernisajul expoziției „Egregori”, în cadrul căreia vor fi expuse lucrări semnate de Mirela Iordache, Emil Cassian Dumitraș și Flaviu Moldovan, artiști vizuali ai Universității Naționale de Arte București și ai Universității de Artă și Design din Cluj, va avea loc vineri, 12 august, la galeria The Cosmic House.
Organizatorii propun un traseu gândit și articulat pornind de la teoriile re-mixării.
Observăm că artiștii dau ființă, sincron, acelorași personaje, contexte și forme. Este ca și cum o emanație misterioasă, o formă a formei, un egregor, aglutinează ideea și o (re)direcționează de la un artist la altul. Ideile plutesc, undeva, într-un spațiu incert și se strecoară în mințile noastre sincron? Și dacă este așa, unde se termină inspirația și mixarea și încep plagiatul sau copierea?
În accepțiune contemporană termenul egregor se referă la o manifestare psihică, sau o formă de gândire, care apare atunci când orice grup împărtășește o motivație comună – fiind alcătuit din și influențând gândurile grupului.
Mirela Iordache (n. 1978, București). Este absolventă a Universității București, secția Arte Plastice- Patrimoniu Cultural- Restaurare. Locuiește și își desfășoară activitatea în București. În 2014 obține diploma de masterat în pictură, în cadrul Universității Naționale de Arte, București. Are peste nouăzeci de prezențe în expoziții personale sau de grup în România, Franța, Germania, Belgia și Japonia. Este cunoscută pentru lucrările sale experimental-abstracte, acoperind o gamă largă de stiluri și tehnici, de la fotorealism și neo expresionism până la abstract, de la pictură la linogravură și pointe sèche, fotografie, colaj, asamblaj și land-art. Lucrările realizate în ultimii ani se situează la confluența stilistică dintre expresionismul abstract, gestualism și abstractul liric. Dintre prezențe: „Prezentul: Trecut și Viitor”, Galeria Calpe, Timișoara, Bienala Albastră, Hronicon, Brașov, Bienala Internațională de Pictură, Chișinău, Triennale Européenne de l’Estampe, Toulouse, „Breath of Nature, What’s Museum”, Osaka, Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine, Rignac Cultural Centre, Rignac.
Emil Cassian Dumitraș (n.1983, Sângeorz-Băi). A absolvit Universitatea de Arte și Design la Cluj, în anul 2006, în cadrul Departamentului Ceramică, iar în 2008 a absolvit studiile de masterat cu specializarea sculptură la aceeași universitate din Cluj. Locuiește și iși desfășoară activitatea în Sângeorz-Băi. Lucrările sale au fost expuse în muzee, galerii și diverse spații expozițional sau se află în colecții particulare din țară și din străinătate. Cassian este un artist care experimentează medii diverse, provocatoare ca tehnică. Expoziții personale: „Memento”, Târgu-Jiu, România; „Amar”, Centrul de Artă George Apostu, Bacău, „Blame”, Galeria Galateea, București, „Dance of Rapture”, MACSB, Simpozionul ART Forest Sangeorz Băi, Simpozionul de Ceramică Troyan, Bulgaria, Simpozionul Internațional de Sculptură Fuerteventura, Spania, Simpozionul Internațional de Sculptură Gumusluk, Turcia, Bienala de Ceramică, Cluj.
Flaviu Moldovan (n. 1983, Cluj-Napoca). Este artist vizual, designer, antreprenor și profesor de desen. Este absolvent al Departamentului de Grafică al Universității de Artă și Design din Cluj. Locuiește și își desfășoară activitatea la Cluj-Napoca. Interesele sale artistice sunt variate, acoperind o gamă largă de activități în domeniul desenului, designului, picturii, fotografiei și mediilor care folosesc imaginea ca instrument de comunicare. Este fondatorul Galeriei Plankton din Cluj. Are o mare experiență în design digital. Este premiant al companiei YAHOO! în cadrul proiectului The Yahoo! Login Page Creative Competition. Dintre participări și prezențe menționăm Romanian Days in Bruxelles, Bruxelles, Platinia Art House Gallery, Bruxelles, Mallnitz Travelling Art Residency and Exhibition, Mallnitz, A Nous Brancusi, Group Exhibition, La Capela, Paris, Art Safari, Art Fair Focus, București, L’œil sans yeux, Flaviu Moldovan Exhibition – Association Parisienne des Artistes Roumains and Collectif 23, Paris.
Expoziția va fi găzduită la galeria din strada G-ral. Eremia Grigorescu 106 din Cluj-Napoca, în intervalul 12.08. 2022 -28.08.2022, iar vernisajul va avea loc vineri 12.08.2022 de la orele 18.00.
The Cosmic House este un laborator cultural, care a fost înființat din dorința de a susține grupurile de artiști independenți și de a oferi publicului producții artistice inovatoare – muzică, dans, teatru, film și arte vizuale.
Experimentele Cosmic House operează un imaginar vast și complex. Colaboratorii noștri produc și interpretează instanțe narative eclectice, sincretice și de fuziune, care îmbină metodele clasice de producție și reprezentare cu metodele noi, non-convenționale, specifice artei digitale și new media și care interoghează permanent relația dintre obiecte și subiecți, dintre artiști și public, rezultatul fiind o imersiune completă a identității singulare pe tărâmurile volatile ale formelor și senzațiilor.
Credit foto: The Cosmic House/ Mirela Iordache – „Macro XIII”