Expoziţia lui Thomas Demand, “ Refuge/Refugiu”, la MARe, până pe 14 martie
Această scurtă, dar impresionantă serie de cinci lucrări de mari dimensiuni, realizate în 2021 (și o lucrare video din 2007), este inspirată din și evocă starea de fugar și de refugiat perpetuu a celebrului Edward Snowden, devenit din 2013 prototipul contemporan al individului care a defectat din sistem, ajungând să trăiască în marginea acestuia sau în fisurile lui, arată reprezentanţii Muzeului de Artă Recentă (MARe).
Thomas (Cyrill) Demand (n. 1964, München) este un sculptor și fotograf german, care lucrează și locuiește la Berlin și Los Angeles. A studiat la München, Düsseldorf și Londra, din 2011 fiind professor la Hochschule für bildende Künste Hamburg. Thomas Demand nu se consideră fotograf, nici sculptor, cât un ”reproducător de medii” și un ”iluzionist”.
Mediile construite de Thomas Demand impun la nivel vizual paradigmele comportamentale ale celui care trăiește acum și aici. Oricât de accesibile ar părea, lucrările lui Thomas Demand sunt totodată înfricoșătoare, rău-prevestitoare, existențialiste și metafizice. Aflat undeva între Pop Art, Kafka, Heidegger și Instagram, Thomas Demand își confruntă privitorii cu o situație limită.
“Refuge / Refugiu (I – V)” constă într-o serie de lucrări recente, din 2021, în care artistul evocă delimitarea unor adăposturi posibile, câteva spații de siguranță și protecție aparentă, dar care totodată prezintă singurătate, înstrăinare, alienare și frică. Expoziția va include, în plus, lucrarea video, din 2007, “Camera” (140 de minute).
Text şi foto: MARe