Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Absolvenți și studenți din cele mai importante centre artistice naționale, într-un muzeu din Capitală
adrian buda

Absolvenți și studenți din cele mai importante centre artistice naționale, într-un muzeu din Capitală

Absolvenți și studenți din cele mai importante patru centre artistice naționale – Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca – expun împreună, pentru prima dată în decurs de decenii, într-un muzeu din Capitală.

În perioada 9 februarie – 20 mai, sub titlul „Cei noi / Graduate Curated”, zeci de tineri artiști vor fi prezentați la MARe/ Muzeul de Artă Recentă. Curatori sunt Antonia Iordache și Erwin Kessler, acesta din urmă semnând conceptul expoziției.

Vor fi expuse lucrări de Bandi Daniel David, Adrian Buda, Andreea-Delia Buzilă-Tunza, Dan Cebotari, Oana Cervinschi, Ioana Cojocea, Diana Matilda Crișan, Ioana Colac, Alexandra Cojocaru, Adrian Cojocaru, Maria Carla David, Matei Emanuel, Anca Enache, Luca Florian, Andreea Grigoraș, Dimitrie Luca Gora, Georgiana Liana Herea, Mariana Hultoană, Ana Lupu, Ana Messer, Ioana Mincu, Irina Motroc, Cristina Andreea Ostafi, Andrei Octavian Panfiloiu, Andreea Eliza Petrov, Adrian Piorescu, Roxana Alexandra Pîrvu, Mimi Pleșoianu, Andra Victoria Popescu, Norica Ioana Popescu, Adriana Preda, Elena Preda, Iulia-Dana Pușcașu, Ionuț Răzvan, Bianca Serenciuc, Oana Gabriela Sima, Nadina Stoica, Ada Ștefan, Cristian Florin Todor, Cătălina Ungureanu, Cătălin Velea.

ada stefan

lucrare de Ada Ștefan

Expoziția „Cei noi / Graduate Curated” este dedicată studenților din anii terminali și absolvenților din ultimii trei ani (2021 – 2023) de la toate specializările – pictură, grafică, sculptură, ceramică, artă murală, foto-video, design vestimentar și industrial.

Hartă a celor mai recente tendințe și personalități ale artei românești

Șaizeci și șase de lucrări realizate de 41 de tineri artiști vor fi amplasate pe patru niveluri ale MARe/Muzeul de Artă Recentă, care devin pentru trei luni o hartă a celor mai recente direcții, tendințe și personalități ale artei românești.

„Cei noi / Graduate Curated” este o premieră și pentru MARe/Muzeul de Artă Recentă, care a expus în mod sistematic, în primii 5 ani de la înființare, zeci dintre numele consacrate ale artei românești postbelice. Expozițiile tematice anterioare, pe subiecte semnificative pentru cultura vizuală și istoria națională (de la imaginea idealului feminin la reprezentarea sportului, a orașului sau a agriculturii în arta românească), nu au avut însă în vedere criteriul generațional. De aceasta dată, deși printre criteriile de selecție nu a figurat limita de vârstă, dintre cele mai mult de 300 de dosare depuse s-a conturat automat un portret colectiv al artistului actual la tinerețe.

Expoziția prezintă ansamblul de practici, stiluri, idei, tehnici, subiecte și formule vizuale care individualizează generația actuală de artiști și arată modul în care sunt transgresate mediile și tehnicile artistice, îndeosebi prin intermediul instalațiilor (frecvente printre propunerile primite), formule hibride în care practicile interdisciplinare se întâlnesc și colaborează.

Un catalog bilingv (română – engleză) va fi lansat în luna martie și va include textele curatorilor expoziției și două texte critice despre expoziție semnate de Laura Carpov-Hrițac și Alexandra Moț, absolvente de Istoria Artei.

Expoziția face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană”, finanțat prin Granturile SEE  2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.

Imagine principală: lucrare de Adrian Buda