Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” deschisă la Madrid, succes în prima lună de la inaugurare
Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” deschisă la Muzeul Național de Arheologie din Madrid s-a dovedit a fi un succes în prima lună de la inaugurare.
Ambasada României în Spania a anunțat că mai mult de 16.100 de persoane au trecut pragul expoziției în care este prezentat, între altele, Coiful de la Coțofenești, piesă din aur masiv datată din prima jumătate a secolului IV î.e.n. (425 – 375 î.e.n.), descoperită în anul 1928 în satul Coțofenești (comuna Poiana Vărbilău, județul Prahova) de un elev al școlii primare din localitate.
Expoziția coordonată de Muzeul Național de Istorie a României reunește 838 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și marchează 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei.
La Muzeul Național de Arheologie din Madrid pot fi descoperite tezaurele getice de la Stânceşti, Agighiol, Peretu, Buneşti, tezaurele dacice de brăţări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, Bucureşti-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar şi unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani.
Publicul va putea admira și descoperiri din epoca romană: tablele cu legile municipale de la Troesmis, tăbliţele de lemn cerate descoperite în minele de aur de la Alburnus Maior, monede emise de împăratul Traian cu reprezentarea podului de la Drobeta, a Columnei de la Roma, a victoriei asupra Daciei cu legenda Dacia capta, echipament dacic şi roman din timpul războaielor (săbii dacice, gladius, pumnale, primul coif de tip Weisenau, umbo de scut, piese de harnaşament).
Un loc special îl ocupă în expoziție capodopera sculpturii antice universale Şarpele Glykon, din patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, precum şi o excepţională sculptură în chihlimbar din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României cu reprezentarea lui Eros, descoperită la Alburnus Maior, ambele prezentate pentru prima oară în străinătate.
„Succesul evident vine să ne arate că astfel de proiecte sunt cu adevărat modele de bune practici. «Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane» reprezintă o lecție despre moștenirea culturală românească și universală, dar și despre conviețuire și acceptare, pe care publicul spaniol dorește să o afle. Interesul crescut pentru patrimoniul cultural ne determină să privim acest moment ca pe un punct de pornire și pentru alte evenimente similare, care contribuie la construirea sănătoasă a imaginii României în afara țării. Le mulțumesc tuturor românilor din Spania care își aduc aportul la promovarea expoziției în rândul comunităților în care trăiesc”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Expoziția a primit Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al preşedintelui României, Klaus Iohannis, și va rămâne deschisă până pe 27 februarie 2022.