Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția „Transforming”, de Beate Winkler, la Timișoara
transforming beate winkler

Expoziția „Transforming”, de Beate Winkler, la Timișoara

Expoziția interactivă de pictură și instalație „Transforming” de Beate Winkler va fi deschisă la Galeria Jecza din Timișoara în perioada 15 septembrie – 1 octombrie 2022.

După o primă parte în luna mai la care au luat parte aproximativ două sute de persoane (online și offline), atelierele #newTogether revin la Timișoara pentru a doua şi ultima sesiune de schimburi de experiență între profesioniștii români, austrieci și europeni din diferite domenii culturale și sociale. În această toamnă, participanții vor discuta relația și schimburile educative dintre comunitatea locală și artele spectacolului, cu ocazia unui atelier organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și Forumul Cultural Austriac. Pe de altă parte, educația pentru sănătatea publică și situația sectorului medical în context pandemic vor fi abordate în cadrul unei mese rotunde sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Publicul timișorean va putea participa direct la acest dialog între artă și societate prin intermediul expoziției interactive de pictură și instalație „Transforming” de Beate Winkler.

Programul #newTogether este organizat de Forumul Cultural Austriac și partenerii săi exclusiv în orașul Timișoara, în contextul pregătirilor pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, și vizează intensificarea dialogului și a colaborării între actorii culturali din Austria și România.

Expoziție de pictură si instalație

Vernisajul expoziției lui Beate Winkler este programat pentru 15 septembrie, ora 19:00, și va avea loc în prezența artistei și a ambasadoarei Austriei în țara noastră, Adelheid Folie.

Beate Winkler își vede arta în dialog și relație constantă cu schimbarea. În vremuri dominate de grabă și incertitudine, ea alege în mod deliberat materiale „vechi”, cum ar fi hârtia făcută manual și cerneala colorată – resurse testate în timp, materiale care rezistă curgerii istoriei. În acest fel, artista dorește în mod intenționat ca lucrările sale să treacă prin procese de alterare, pe care le controlează sau nu, așa cum se întâmplă și cu procesele sociale la scară mare.

Beate Winkler își concepe arta în interacțiune cu publicul: vizitatorii vor invitați să își scrie gândurile și speranțele pentru o mai bună coeziune socială pe lucrări de mici dimensiuni, realizate pe hârtie manufacturată. Toate aceste contribuții vor fi introduse într-o „Cutie a viitorului” și, ulterior, vor fi expuse la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, în decembrie 2022, cu ocazia festivalului internațional FEST-FDR.