Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziție Adrian Ghenie la Muzeul Albertina
adrian ghenie auferstehung 2024 c infinitart foundation

Expoziție Adrian Ghenie la Muzeul Albertina

Adrian Ghenie îl omagiază pe Egon Schiele, unul dintre cei mai importanți artiști vizuali ai expresionismului, printr-o expoziție revoluționară, anunță Muzeul Albertina din Viena. Bazată pe un concept inițiat de Ciprian Adrian Bârsan, aceasta are în vedere o readucere în atenție a unor lucrări pierdute ale lui Schiele – cunoscute doar din fotografii alb-negru – grație abilităților artistice ale lui Adrian Ghenie.

Artistul român profită de operele pierdute ale lui Egon Schiele pentru a porni într-o singulară căutare de urme cu lucrări create special pentru această expoziție: „Schiele a făcut parte din arhiva mea intelectuală, nu în ceea ce privește stilul, ci în ceea ce privește atitudinea. La fel ca el, împărtășesc un interes pentru deformare și întinderea formei umane și experimentarea ludică cu aceasta. Deformarea a fost o soluție pentru reprezentare, dar și o expresie a libertății care a venit odată cu modernismul. Odată ce lași în urmă constrângerile tradiționale ale anatomiei, felul în care te deformezi poate deveni un portret al caracterului sau al psihicului interior la un nivel mai profund. Această joacă cu forma umană a marcat începutul a ceva nou”.

Tablouri de Schiele pierdute, reînviate de Ghenie

Aproximativ un sfert din tablourile lui Schiele au dispărut sau se știe că au fost pierdute sau distruse, în cea mai mare parte înainte de Al Doilea Război Mondial. Circumstanțele exacte ale dispariției lor nu sunt cunoscute. Aceste imagini pierdute, care se învârteau în jurul unor teme grele precum moartea, sexualitatea, reflecția asupra propriei persoane, căutarea identității, distorsiunea, melancolia și credința, există în prezent doar ca fotografii.

Expoziția care va fi vernisată în 11 octombrie este intitulată „Shadow Paintings”. Este descrisă ca o călătorie metafizică prin disoluție și eventuala reîncarnare. Adrian Ghenie – artistul român cel mai bine vândut la nivel mondial după Constantin Brâncuși – își asumă sarcina nu numai de a reînvia acele lucrări din lumea umbrelor, ci și de a le reînvia fizic.

„Adrian Ghenie – Shadow Paintings”, susținută de Infinitart Foundation a lui Bârsan, care a mai colaborat cu Muzeul Albertina pentru expoziția Niko Pirosmani, e deschisă până la 2 martie 2025.

„Auferstehung 1” (2024), de Adrian Ghenie; Foto © Infinitart Foundation