Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou de Klimt, expus după 60 de ani în Austria
klimt water serpants ii

Un tablou de Klimt, expus după 60 de ani în Austria

Tabloul „Water Serpents II” de Gustav Klimt va fi expus la Viena după șase decenii. Lucrarea, ce înfățișează naiade ce se luptă cu o reptilă roșie, este o operă majoră din „perioada de aur” a lui Klimt, în timpul căreia a experimentat tehnica foiței de aur. Opera va fi admirată în expoziția comună „Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse…” a Belvedere Museum din Viena și a Van Gogh Museum din Amsterdam prezintă, din 3 februarie până la 29 mai.

Evenimentul a fost creat în strânsă colaborare cu Muzeul Van Gogh, unde expoziția a fost prezentată pentru prima dată în 2022.

În 2023, Belvedere Museum a ales să prezinte lucrările lui Gustav Klimt alături de operele de artă care s-a dovedit că l-au inspirat, ce permit confruntări interesante cu opere de Alma-Tadema, MacDonald-Macintosh, Toorop și Whistler, precum și Monet și Rodin până la Van Gogh și Matisse.

90 de picturi, desene și sculpturi

Sunt aproximativ nouăzeci de picturi, desene și sculpturi ale lui Gustav Klimt și alți artiști care vor putea fi admirate în această expoziție.

„Water Serpents II” va fi arătată publicului pentru prima dată după aproape 60 de ani în țara sa de origine. Dar ea rămâne necunoscută marelui public.

Terminat în 1907, acest ulei pe pânză a fost foarte rar expus. Proprietatea unui cuplu de colecționari austrieci, ea a fost confiscată de naziști după anexarea țării de Reich în 1938.

Tabloul va fi „cumpărat de un fiu ilegitim al artistului”, regizorul Gustav Ucicky, a explicat pentru AFP curatorul Markus Fellinger.

Expusă ultima dată în 1964 la Viena, pânza a fost uitată. Până când a fost vândută în 2013 de către văduva lui Ucicky, pentru 112 milioane de dolari, președintelui AS Monaco, oligarhul rus Dmitri Rybolovlev, care îl va vinde doi ani mai târziu.

Împrumutat de HomeArt, o colecție fondată în Hong Kong de Rosaline Wong, tabloul „Water Serpents II” este expus până la 29 mai la Muzeul Belvedere din Viena, instituție care găzduiește deja o colecție importantă de lucrări ale lui Gustav Klimt.

Întrucât Austria nu-și putea permite prima de asigurare de șase cifre necesară pentru a-l aduce în țară, muzeul specializat în opera artistului a oferit la schimb expertiză și restaurare.

Foto credit: „Water Serpents II”, Gustav Klimt, Belvedere Museum