Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție de pictură Gheorghe Berindei și Mirabela Bedereagă, la MNȚR
a2 afis recunostinta

Expoziție de pictură Gheorghe Berindei și Mirabela Bedereagă, la MNȚR

O expoziție cu lucrări ale pictorilor Gheorghe Berindei și Mirabela Bedereagă va fi vernisată în Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român în seara de 28 martie.

„Recunostință” este curatoriată de criticul de artă Luiza Barcan. Ea punctează: „Recunoștința tinerei pictorițe Mirabela Bedereagă se îndreaptă către ceea ce artista identifică a fi cunoscut mai dinainte, către ceva în care se regăsește, către ceea ce e bun, frumos și adevărat, adică spre Tradiție. Artista reușește să exprime un mesaj și, totodată, o invitație către omul contemporan, alienat, pierdut în hățișul unui materialism distrugător. Reapropierea de moștenirea înaintașilor, redescoperirea valorii autentice, al cărei fundament nu poate fi altul decât legătura neîntreruptă cu Dumnezeu, adică acea calitate de natură spirituală pe care o poartă Tradiția, ar putea fi o cale de salvare pentru ființa desacralizată”.

„Mirabela Bedereagă și-a dorit să expună alături de un regretat artist, reprezentant al curentului neo-ortodox, apărut în deceniile șase-opt ale secolului trecut, ca replică la arta oficială din România. E vorba despre pictorul Gheorghe Berindei (1921 – 1999). Pictura sa de factură geometrizantă, îmbinând compozițiile figurative, precum peisajele, naturile statice, portretele, cu cele abstracte, reinterpretează motive simbolice, cu conotații spirituale. Dematerializarea obiectelor-simbol înfățișate, anularea volumetriei și austeritatea cromatică din lucrările lui sunt o aluzie la acea lume veșnică, a spiritului pur”, mai notează criticul.

Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, până în 14 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.