Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Expoziție de pictură Vasile Fuiorea, la Viena
vasile fuiorea, icr viena

Expoziție de pictură Vasile Fuiorea, la Viena

„Elysium – O percepție senzorială în lucrările lui Vasile Fuiorea”, curatoriată de Ana-Maria Altmann, este găzduită între 10 aprilie și 9 mai 2025 de galeria Institutului Cultural Român de la Viena.

Vernisajul are loc în seara de 10 aprilie, cu participarea artistului și a curatoarei Ana-Maria Altmann.

Expoziția este alcătuită din lucrări de pictură care explorează interacțiunea dintre cele patru elemente fundamentale: apă, aer, foc și pământ. Plecând de la experiențe senzoriale și cercetări artistice vizuale postdoctorale, artistul transpune pe pânză compoziții dinamice, reunite sub titlul „Elysium”.

Vasile Fuiorea explorează peisajul din perspectiva artei contemporane, printr-o combinație de tehnici ce evidențiază structurile, ritmurile și energiile elementare. Suprafața imaginii devine o partitură de tonuri blânde, dar definite, care pot fi percepute ca reminiscențe ale grădinilor mitologice. În centrul acestei expoziții nu se află dorul pentru mitologia îndepărtată, ci dorul pentru mediul apropiat care este pe cale de a fi pierdut. Artistul se inspiră din serii anterioare precum „Spiritul Muntelui”, „Introspecții”, „Telluric landscape”, „Reverii” și „Structuri dinamice”, dezvoltând un univers vizual în care interacțiunea elementelor primordiale capătă valențe spirituale și simbolice, spune Ana-Maria Altmann.

Despre Vasile Fuiorea

Vasile Fuiorea este artist vizual și cadru didactic universitar născut în 1972 la Peștișani, județul Gorj. A absolvit Liceul de Arte din Craiova și Facultatea de Arte Plastice și Decorative a Universității de Vest din Timișoara. A fost președinte al Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru trei mandate. În 2012, și-a obținut titlul de doctor în Arte Vizuale cu teza „Apa, aerul, focul și pământul, teme frecvente ale picturii (între figurativ și abstract)”. Din 2019 este conferențiar universitar doctor la Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă. Dintre expozițiile personale recente se remarcă „Pictura între gest și culoare” (2012), „Introspecții” (2018) și „Reflecții asupra sinelui” (2023). A participat la numeroase simpozioane și expoziții internaționale, inclusiv „International exhibition Art Workshop Volary” (Bruxelles, 2023), „Extra nove Volarismus” (Italia, 2024) și bienalele internaționale „Nicolae Tonitza” și „Ioan Andreescu” (2024). A fost distins cu Premiul de excelență pentru întreaga carieră artistică la Bienala „Nicolae Tonitza” (2024) și Premiul special al Consiliului Director al UAP din România (2024).

Ana-Maria Altmann, istoric de artă, s-a născut în 1956. A studiat Muzeologie și Istoria Artei la București și Poitier (Franța) și a activat ca muzeograf la Palatul Cotroceni până în 1983. Din 1984 s-a stabilit la Viena, unde a lucrat la Muzeul Belvedere și Muzeul Albertina. A coordonat numeroase proiecte de artă contemporană românească la Viena și este din 1990 coordonator artistic al activităților culturale ale „Museum und Kulturverein Keisersteinbruch”.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.