Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziție dedicată lui Piet Mondrian, la 150 de ani de la nașterea artistului
piet mondrian bosch (woods), woods near oele, 1908

Expoziție dedicată lui Piet Mondrian, la 150 de ani de la nașterea artistului

O expoziție dedicată pictorului olandez Piet Mondrian este deschisă la Fundația Beyeler din Basel și marchează 150 de ani de la nașterea artistului.

„Mondrian Evolution” cuprinde 89 de tablouri de la nouă galerii. Fundația Beyeler deține șapte lucrări Mondrian, create între 1912 și 1938, iar expoziția a fost organizată pornind de la acestea.

Ideea din spatele expoziției vine de la propriile opinii ale lui Mondrian legat de evoluție: „acumularea de experiențe pe baza cărora o nouă fază a dezvoltării artistice poate fi construită, ducând la mai multe perspective”.

Expoziția, curatoriată de Ulf Küster, urmărește parcursul lui Mondrian prin stilurile figurativ și abstract – linii verticale și orizontale, dimensiuni și platitudini, culoare – și cum aceste elemente pot oferi o experiență spirituală amplă.

piet mondrian composition in black and white, with double lines, 1934

„Composition in black and white, with double lines” (1934). © Mondrian/Holtzman Trust / Robert Bayer

Ca parte a expoziției, picturile lui Mondrian deținute de fundație au fost supuse unei analize de conservare, pentru a fi aflate mai multe despre felul în care artistul le-a compus.

„Mondrian Evolution” este deschisă la Fundația Beyeler din Riehen, în imediata apropiere a orașului Basel, până pe 9 octombrie.

Piet Mondrian, de la figurativ la abstract via neoplasticism

Piet Mondrian (7 martie 1872, Amersfoort, Utrecht – 1 februarie 1944, New York)  este considerat unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului 20. Cunoscut pentru picturile abstracte, cu linii negre verticale și orizontale, cu blocuri în culori primare, Mondrian a început ca pictor figurativ și a trecut apoi la stilul abstract.

A studiat la școala de pictură din Haga, apoi a fost co-fondator al mișcării artistice De Stijl, împreună cu Theo van Doesburg.

Mondrian și-a dezvoltat propria artă nefigurativă, numită neoplasticism, despre care credea că e necesară pentru a crea frumusețea universală.

În 1911, a ajuns la Paris, unde a experimentat inclusiv Cubismul. Opera lui a influențat mișcări ulterioare, precum expresionismul abstract și minimalismul, dar și designul, arhitectura și moda. După vârsta de 70 de ani, Piet Mondrian s-a mutat la New York, unde s-a împrietenit cu artiști ca Willem de Kooning și Lee Krasner și cu reputata colecționară Peggy Guggenheim.

Fotografie principală: „Bosch” (1908) © 2022 MONDRIAN/HOLTZMAN TRUST; KUNSTMUSEUM DEN HAAG