Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție dedicată meșterului olar Augustin Páll, la Muzeul Național al Țăranului Român
augustin pall, ceramica, olarit, mntr

Expoziție dedicată meșterului olar Augustin Páll, la Muzeul Național al Țăranului Român

„Un bulgăre de lut”, expoziție dedicată meșterului olar Augustin Páll, va fi vernisată pe 5 noiembrie în Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român, unde va rămâne deschisă până pe 10 noiembrie.

Vernisajul e programat pe 5 noiembrie, la ora 10:00.

Augustin Páll s-a născut în satul Corund (jud. Harghita), descendent al unei familii de olari. A practicat acest meșteșug încă din copilărie, până în urmă cu cinci ani, când s-a stins din viață. S-a remarcat prin tehnica de realizare a obiectelor modelate la roată, prin compozițiile ornamentale care respectă tradițiile centrului ceramic, reușind să reproducă fidel cultura tradițională prin creațiile sale. Acestea erau obținute dintr-un bulgăre de lut, explică Simona Hobincu și Oana Constantin, curatoarele expoziției.

Despre tehnica lui, ele precizează: lua bucata de lut, o lovea de câteva ori de masa de lucru, ca să scoată aerul, pornea roata, își umezea mâinile și miracolul se producea, realizând adevărate bijuterii care au ajuns în aproape toate colțurile lumii și au dus faima ceramicii de Corund.

Obiectele din ceramică au fost modelate la începutul activității sale cu roata de tip vechi, iar mai târziu a început să lucreze și pe roata de tip electric, cu ajutorul unor unelte simple.

Modele decorative unice

Multitudinea elementelor decorative indică aspecte importante ale credinței și vieții populare ce reprezintă bogăția florei și faunei acestui ținut. Motivele decorative sunt unice, iar cel mai des întâlnite sunt laleaua, floarea de colț, floarea soarelui și cocoșul.

Suprafața decorativă a vaselor era împărțită, de regulă, în trei sau cinci registre. Registrul central al canceelor era de obicei decorat cu buchete de flori stilizate reprezentând pomul vieții, iar restul registrelor cu semicercuri, raze, motive geometrice. Farfuriile erau în general ornamentate cu buchete de flori – laleaua, floarea soarelui – în culorile verde, maro sau galben închis.

În principal, obiectele realizate erau folosite pentru păstrarea și consumul alimentelor și în scopuri decorative. Ceramica de Corund este prezentă în diferite forme cromatice: alb, maro, albastru (cobalt) sau multicoloră.

Augustin Páll este un tezaur uman viu care a insuflat acest meșteșug și unora dintre copiii lui.