Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziție la Luvru în jurul unei capodopere, „Le Pierrot, dit Le Gilles” de Antoine Watteau
pierrot antoine watteau musee de louvre

Expoziție la Luvru în jurul unei capodopere, „Le Pierrot, dit Le Gilles” de Antoine Watteau

Publicul este invitat să admire capodopera lui Antoine Watteau „Le Pierrot, dit Le Gilles”, după restaurare, într-o nouă expoziție la Musée du Louvre, până în 3 februarie 2025.

O operă emblematică a pictorului, care a fost totuși descoperită târziu, în jurul acestui personaj simbol din commedia dell’arte, creat în Franța. Privitorul va descoperi toate secretele acestui personaj și influența pe care a avut-o asupra diferitelor domenii artistice, din secolul al XVIII-lea până în zilele noastre.

65 de lucrări

Pictura lui Watteau se află, desigur, în centrul expoziției, dar nu este singura capodoperă din colecție. Există mai multe tablouri ale pictorului și ale contemporanilor săi, precum și picturi, fotografii și desene din epoci mai recente. În total, 65 de lucrări sunt expuse la Musée du Louvre, inclusiv șapte picturi realizate chiar de Watteau.

Figura lui Pierrot s-a născut în teatrul comic, ca personaj recurent în commedia dell’arte, alături de Arlechin. Fascinat de la o vârstă fragedă de acest univers teatral, Watteau a pictat o serie de scene și portrete inspirate de spectacolul live. Cu toate acestea, nu se știe când l-a creat Watteau pe Pierrot.

Originea tabloului rămâne un mister, adăugându-se la legenda acestei opere fascinante.

Cu timpul, Pierrot a dispărut din teatrul francez, dar imaginea sa a rămas. Reprezentarea lui Watteau a devenit model pentru pictori și artiști, iar codurile lui Pierrot au fost reflectate în noi personaje, cum ar fi „Gilles”, un valet în costum alb care i-a luat locul lui Pierrot în noile piese, mult mai „vulgare”, ale secolului al XVIII-lea.

Secol după secol, capodopera lui Watteau continuă să inspire pictori, scriitori, dramaturgi, actori și comedianți. Lumea artei este plină de personaje îmbrăcate în alb, gânditori și poeți. Această expoziție de la Musée du Louvre arată cât de important este încă Pierrot al lui Watteau pentru imaginația noastră.

În antiteză la acest Pierrot melancolic, Musée du Louvre prezintă în același timp o expoziție cu Figuri ale nebunilor.

Foto credit: Musée du Louvre