Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziție Mircia Dumitrescu, la Fundația Ilfoveanu & Badea din Pitești
expo mircia dumitrescu, curatorial.ro

Expoziție Mircia Dumitrescu, la Fundația Ilfoveanu & Badea din Pitești

O expoziție cu lucrări de grafică, pictură, sculptură și carte bibliofilă semnată Mircia Dumitrescu va fi vernisată la Fundația Ilfoveanu & Badea din Pitești pe 13 octombrie.

La vernisajul programat să înceapă la ora 18:00 vor participa maestrul Mircia Dumitrescu și Călin Dan, critic și istoric de artă, director al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Expoziția cuprinde lucrări de grafică – gravură, cartea bibliofilă „Nichita Azi” cu 33 de xilogravuri, pictură – unele expuse în premieră -, și sculpturi în lemn dintre cele mai recente creații, și va putea fi vizitată până pe 15 decembrie 2022.

Mircia Dumitrescu, grafician, pictor, sculptor și academician

Mircia Dumitrescu (n. 1941, Căscioarele, România) este grafician, pictor și sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, doctor în Arte Vizuale, profesor universitar al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și membru corespondent al Academiei Române (din 2013).

Artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Dumitrescu i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la fundație pune în prim plan cartea-obiect intitulată „Nichita azi”. În anul 1982, Mircia Dumitrescu a realizat o operă cu totul neobișnuită: o carte cu dimensiuni spectaculoase, 40 cm/2 m, care poate fi admirată doar parcursă de la un capăt la celălalt. S-au făcut numai 11 exemplare din această lucrare, niciunul dintre ele nu a fost vândut, toate au fost dăruite și unul dintre ele va putea fi admirat în cadrul expoziției.

De asemenea, Mircia Dumitrescu a restaurat și multiplicat manuscrisele eminesciene folosind tehnici clasice de gravură și de tipar înalt.

Programul de vizitare a fundației din strada Armand Călinescu Nr. 2 este de luni până vineri, între orele 10:00 și 19:00, și sâmbăta, între 10:00 și 17:00.

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea 

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea a fost fondată în 2017, la Pitești, din dorința de a prezența expoziții de artă contemporană la calitate muzeală. Fundația prezintă un program dinamic dedicat artei contemporane românești, dar și internaționale. Încă de la fondare, s-a poziționat drept unul dintre cele mai importante spații de artă contemporană din afară Bucureștiului.

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea a găzduit până în prezent numeroase expoziții cu artiști consacrați (precum Mircea Român, Constantin Piliuță, Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu și Henri Catargi) și artiști emergenți (Alexandru Radvan, Mihai Zgondoiu, Botond Reszengh, Giuliano Nardin, Cătălin Bălescu, Petru Lucaci, Marcel Bunea, Traian Boldea), având colaborări cu diverși curatori (Aurelia Mocanu, Simona Vilau, Marcel Bunea, Roxana Trestioreanu).

Totodată, fundația dezvoltă programe de educație activă prin cultură dedicate copiilor, la care participa experți din scena de artă contemporană, artiști și profesori din toate ramurile artei. În 2022 programul expozițional al fundației a cuprins deja două expoziții de anvergură: „Atelier Corneliu Baba” (12 aprilie – 25 mai) și „Argint e pe ape și aur în aer”, semnată Horea Paștina (14 iunie – 1 septembrie).

Fundația a inițiat în acest an un program de rezidențe dedicat tinerilor dramaturgi, pentru dezvoltarea teatrului imersiv, program care se va încheia cu producția primului spectacol de teatru dezvoltat în totalitate în spațiul de funcționare al unei galerii de artă din România.