Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții de văzut la Muzeul Țăranului – De la artă populară la artă contemporană / galerie foto
lucrări de stela filip, curatorial.ro

Expoziții de văzut la Muzeul Țăranului – De la artă populară la artă contemporană / galerie foto

Sculptură, pictură și ceramică din România și din Republica Moldova sunt găzduite de cinci spații ale Muzeului Național al Țăranului Român în această perioadă.

În Muzeul de la Șosea pot fi văzute creații ale unor artiști consacrați, precum Gheza Vida și Mihai Olos, dar și ale unor artiști contemporani, precum și ale unor meșteri în arta populară, Muzeul Național de Istorie a României aducând în prim plan la MNȚR tipuri ceramice păstrate din Neolitic până în prezent.

Întemeietorul Muzeului Național

Expoziția „Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național” poate fi vizitată în clădirea-monument istoric, la etajul întâi, până la redeschiderea expoziției permanente a MNȚR.

Aceasta cuprinde obiecte reprezentative pentru arta națională culese din teren și fotografiate de însuși Tzigara-Samurcaș în timpul campaniilor lui de cercetare etnografică, de repertoriere și documentare a obiectelor care alcătuiesc acum patrimoniul muzeal.

Între altele, expunerea casei meșterului gorjean Antonie Mogoș într-una dintre sălile Muzeului de la Șosea a reprezentat un gest de excelență și unicitate în muzeografia europeană, iar aceasta poate fi văzută în expoziție, alături de vase, fotografii, obiecte decorative și costume populare.

samurcaș, mntr, curatorial.ro

curatorial.ro

Vida Olos

Gheza Vida și Mihai Olos, doi dintre cei mai importanți artiști maramureșeni, beneficiază de o expoziție specială în Sala Tancred Bănățeanu până în 19 mai.

vida olos, curatorial.ro

curatorial.ro

Expoziția itinerantă, care a debutat anul trecut la Timișoara, este curatoriată de Robert Strebeli, managerul Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, și de Mircea Tancău, muzeograf MNȚR, și aduce în atenție 12 lucrări de sculptură, 26 de lucrări de pictură și un desen, opere remarcabile semnate de Gheza Vida și Mihai Olos, artiști de renume european înrudiți prin reflecție și manifestare artistică.

sfatul batranilor, vida, curatorial.ro

Sfatul bătrânilor, de Gheza Vida; curatorial.ro

Culorile „Dezghețului”

Culorile «Dezghețului». Satul basarabean în pictura anilor 1960”, expoziție-eveniment e deschisă până în 19 mai în Sala Noua Galerie.

Sunt expuse lucrări și obiecte semnate de artiștii Mihail Grecu, Valentina Rusu Ciobanu, Ada Zevin, Glebus Sainciuc, Igor Vieru, Gheorghe Jancov, Eleonora Romanescu, Olga Orlova, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, Sergiu Galben, Ludmila Țonceva, Vasile Toma, Victor Tretiacenco. Alături de acestea, materiale video care clarifică contextul istoric și cultural în care au trăit și activat artiștii basarabeni.

culorile dezghetului, curatorial.ro

curatorial.ro

Expoziția „Culorile «dezghețului». Satul basarabean în pictura anilor 1960” prezintă, în mare, creații necunoscute, provenite din colecțiile de familie ale artiștilor, din colecții private, completate cu lucrări din patrimoniul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Ținând cont de specificul muzeului-gazdă, expoziția prezintă creații plastice cu tematică rurală, prin care maeștrii basarabeni demonstrează o profundă înțelegere a spiritului artei populare.

culorile dezghetului 1, curatorial.ro

curatorial.ro

Forme și culori

Expoziția de pictură „Forme și culori”, cu aproximativ 50 de lucrări de Stela Filip, artistă basarabeană membră a Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Bacău, este deschisă în Sala Acvariu până în 26 mai.

Dedicată picturii de șevalet, de factură expresionist abstractă, Stela Filip se exprimă spontan și trece cu subtilitate de la o nuanță la alta în lucrările ei care denotă dinamism. Peisajul și eternul feminin sunt temele pe care le abordează frecvent.

Artista, care a studiat la Chișinău și Milano, își caracterizează expoziția ca fiind una despre pace. „Trăim o realitate foarte tristă, care ne depășește și îmi doresc ca lucrările mele să încălzească sufletul fiecăruia”.

stela filip, curatorial.ro

Stela Filip, curatorial.ro

Revendicând pământul

„Revendicând pământul”, realizată de MNIR în cadrul proiectului cultural „Tradiție în lut – în siajul artiștilor ceramiști”, pune în centru tipuri ceramice păstrate din Neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii și, mai mult sau mai puțin, ale formelor.

revendicând pamantul, curatorial.ro

curatorial.ro

Prezentarea din Sala Media cuprinde obiecte din ceramică de la final de secol XIX și până aproape de prezent și este structurată pe mari regiuni geografice, istorice și etnografice (Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania, Crișana, Banat, Moldova), punând în valoare diversitatea ceramicii tradiționale specifice fiecărei zone.

mntr, curatorial.ro

curatorial.ro

Multe dintre piese sunt unicat și nu au mai fost expuse până acum. Expoziția – deschisă până în 26 mai – cuprinde obiecte de la Vlădești și Horezu, provenite de la colecționari renumiți, precum Barbu Slătineanu, alături de o parte din colecția Sergiu Sorin Popescu. Aceasta din urmă reunește mai mult de 1.100 de piese, incluzând ceramică de secol XIX și chiar mai veche ce provine din centre de pe tot teritoriul României.

Expozițiile de la Muzeul Național al Țăranului Român pot fi vizitate de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Credit foto: curatorial.ro