Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții de vizitat toamna aceasta în Europa
tom wesselmann, still life

Expoziții de vizitat toamna aceasta în Europa

Suprarealism, fotografie, artă pop, nume consacrate precum Vincent van Gogh și Gustave Caillebotte sunt subiecte ale unora dintre cele mai importante expoziții care debutează în luna septembrie diverse colțuri ale Europei.

Suprarealism la Pompidou

În 2024 este marcat centenarul suprarealismului, iar apogeul sărbătorii este atins cu această superproducție. În loc de un format tradițional de expoziție, aceasta va avea alura unui labirint, cu manifestul suprarealist din 1924 al lui André Breton aflat în centru. Acesta va fi înconjurat de 14 secțiuni care prezintă modul în care suprarealiștii de toate felurile au interpretat texte literare și simboluri. Printre capodopere ale mișcării avangardiste prezentate la Pompidou se numără „Marele masturbator” (1929) a lui Salvador Dalí și „Valorile personale” (1952) a lui René Magritte, aduse din Madrid, respectiv San Francisco pentru expoziție. Expoziția încearcă să prezinte și figuri mai puțin cunoscute, de la britanica Ithell Colquhoun la desenatorul japonez Tatsuo Ikeda.

„Surréalisme. L’exposition du centenaire (1924-1969)” e deschisă la Centrul Pompidou între 4 septembrie 2024 și 13 ianuarie 2025.

Mark Bradford la Berlin

Picturi, sculpturi, instalații și video sunt aduse împreună în prima expoziție în Germania a americanului Mark Bradford. El a creat, în urmă cu doi ani, 60 de versiuni pictate ale unui anunț din 1913 care îndemna familiile de culoare să se mute într-o colonie din New Mexico numită Blackdom. El a pictat anunțul în nuanțe inegale de negru și portocaliu, o paletă de culori care a făcut ca anunțul să pară în flăcări – efect menit să reflecte distrugerea care a amenințat în mod repetat comunitățile negre din întreaga națiune. Lucrări similare care abordează istoria negrilor sunt incluse în expoziția lui – „Keep Walking” – organizată la Berlin de Hamburger Bahnhof în recent redeschisul Rieckenhallen, un spațiu expozițional extins care a fost aproape pierdut de un dezvoltator imobiliar în urmă cu mai mulți ani.

Expoziția e deschisă între 6 septembrie 2024 și 18 mai 2025.

Manifesta în Barcelona

Optzeci și cinci de artiști și colective participă la cea de-a cincisprezecea ediție Manifesta, bienala de artă itinerantă în Europa ajunsă la a 15-a ediție, care are loc în Barcelona.

Lucrările sunt prezentate în zona metropolitană a Barcelonei, iar printre artiștii participanți se numără Emilija Škarnulytė, Judy Chicago, Larry Achiampong, Claudia Pagès, Binta Diaw și duo-ul Anca Benera & Arnold Estefan, a căror practică artistică este bazată pe cercetare.

Manifesta are loc în perioada 8 septembrie – 24 noiembrie 2024.

tres xemenies, manifesta 15, barcelona

Tres Xemeneies, Barcelona

Retrospectivă aniversară Erwin Wurm la Albertina

„Erwin Wurm: A 70th-Birthday Retrospective” de la Albertina din Viena prezintă, desigur, lucrările pentru care acest gigant al scenei austriece este cel mai bine cunoscut – „sculpturi de un minut”, care îi invită pe profani să realizeze scurte spectacole cu obiecte cotidiene. Aceste lucrări, la fel ca multe altele ale lui Wurm, pun sub semnul întrebării scopul artei în lume – iar dacă ea nu răspunde niciunuia, contează prea mult?

Expoziția este deschisă între 13 septembrie 2024 și 9 martie 2025.

erwin wurm mind bubble walking pink 2024, foto markus gradwohl

„Mind Bubble Walking Pink”, 2024 © Erwin Wurm foto: Markus Gradwohl

Van Gogh la National Gallery London

Van Gogh: Poets and Lovers”, cu ocazia celei de-a 200-a aniversări a muzeului, promite să fie spectaculoasă, incluzând lucrări care nu au mai fost expuse vreodată în Marea Britanie. Va include împrumuturi excepționale, cum ar fi peisajul râului Rhône „Noapte înstelată” (1888, Musée d’Orsay, Paris) și o versiune a tabloului „Dormitorul/ The Bedroom” (1889, Art Institute of  Chicago). În plus, în premieră pentru Londra, vor putea fi văzute două tablouri dintre cele șapte versiuni de „Floarea soarelui” – unul e deținut de galerie, altul vine de la Philadelphia Museum of Art.

Expoziția care reunește 60 de lucrări poate fi vizitată între 14 septembrie 2024 și 19 ianuarie 2025.

van gogh expo

Soledad Sevilla la Museo Reina Sofía

„Soledad Sevilla: Ritmos, tramas, variables” de la Museo Reina Sofía din Madrid este o retrospectivă amplă a creației pictoriței spaniole.
Cel mai recent când Soledad Sevilla a expus la Reina Sofía, în 2012, ea a acoperit pereții de sticlă ai Palacio de Cristal cu panouri de policarbonat, modificând acest spațiu celebru, făcându-l să pară albastru. După mai bine de un deceniu, revine pentru o prezentare mai generală. În anii ’60, în timp ce mulți dintre colegii săi experimentau cu turnări și picături neregulate de vopsea, Sevilla folosea computere pentru a-și produce arta. Mai târziu, a apucat o direcție analogică, deși a continuat să se bazeze pe seturi de reguli, rezultând ceea ce ea a numit „abstracție rațională”. Alături de o selecție de mai mult de 100 dintre aceste lucrări, Sevilla prezintă în premieră o nouă instalație realizată din fir de bumbac.

Expoziția este deschisă între 25 septembrie 2024 și 10 martie 2025.

Gustave Caillebotte la Musée d’Orsay

„Caillebotte: Peindre les hommes” de la Musée d’Orsay din Paris are ca subiect predilecția impresionistului francez pentru figurile masculine și portretele de bărbați și își propune să examineze modernitatea radicală a capodoperelor artistului în lumina noului mod în care istoria artei privește masculinitatea în secolul al XIX-lea.

Expoziția poate fi văzută la Parris între 8 octombrie 2024 și 19 ianuarie 2025, apoi va fi prezentată la J. Paul Getty Museum din Los Angeles, în perioada 25 februarie – 25 mai 2025, și la Art Institute of Chicago, în perioada 29 iunie – 5 octombrie 2025.

gustave caillebotte partie de bateau

„Partie de bateau”, Gustave Caillebotte, 1877-1878 © Musée d’Orsay

Pop art, Tom Wesselmann &…

„Pop Forever, Tom Wesselmann & …” de la Fondation Louis Vuitton din Paris aduce laolaltă mai mult de 35 de artiști și 220 de lucrări pop art. Cea mai mare parte a acestei prezentări este dedicată lui Wesselmann, cu 150 de lucrări, iar expoziția e completată cu 70 de lucrări ale altor 35 de artiști asociate de curatori cu cele ale lui Wesselmann.

Expoziția e deschisă între 16 octombrie 2024 și 24 februarie 2025.

Everlyn Nicodemus la National Galleries of Scotland

Everlyn Nicodemus, artistă de origine tanzaniană, beneficiază de prima retrospectivă la National Galleries of Scotland din Edinburgh, oraș în care trăiește și lucrează de 15 ani.
Autoportretul lui Nicodemus din 1982, care prezintă cinci fețe ale aceluiași trup, este prima lucrare a unei artiste de culoare care a intrat în colecția National Portrait Gallery din Londra.
Pictorița care abordează urmările colonialismului și complexitatea identității negre a locuit în Suedia, Franța și Belgia, înainte de a se stabili în Edinburgh.

Expoziția este deschisă între 19 octombrie 2024 și 25 mai 2025.

Fotografie principală: „Still Life #31”, Tom Wesselmann (c) Frederick R. Weisman Art Foundation