Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții în Festivalul Național de Teatru / Galerie foto
expozitie caramitru foto lucian muntean

Expoziții în Festivalul Național de Teatru / Galerie foto

Festivalul Național de Teatru, ediția a 32-a, care se desfășoară la București, prezintă mai multe expoziții în spații ale Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, ARCUB – Hanul Gabroveni și Institutul Liszt.

Caramitru – Dincolo de scenă

Expoziția „Caramitru-Dincolo de scenă” prezintă mai mult de 40 de fotografii, expuse în foaierul etaj I Tapiserie al Sălii Ion Caramitru (Sala Mare). Sunt imagini, realizate de Florin Ghioca, reprezentând momente inedite din viaţa lui Ion Caramitru, cel care a fost director al instituţiei timp de 16 ani. Sunt fotografii realizate în turnee, la repetiţii, la diverse evenimente sau festivităţi, dar şi în culisele Teatrului Naţional.

Expoziția poate fi văzută în perioada 6 – 15 noiembrie, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti, foaierul Sălii „Ion Caramitru” (Sala Mare) – etaj I, de luni până duminică, între orele 11.00 – 18.00. Intrare liberă.

Nod în cinci. Câteva abordări în teatru

vernisaj nod în cinci 013

Expoziție de fotografie de teatru, însoțitoare a volumului „Nod în cinci. Câteva abordări în teatru” de Cristina Rusiecki.

„Femei în diferite ipostaze şi în diferite epoci. Cu gesturi diferite şi atitudini diferite, de la frumuseţe clasică la activism. De la vis la revendicare. De la iluzie şi graţie la umilinţă şi pericol. Când am început să selectez fotografiile pentru expoziţia însoţitoare a volumului Nod în cinci. Câteva abordări în teatru, nu intenţionam o expoziţie tematică. Aşa cum în volum nu mi-am propus să urmăresc ce anume îi leagă pe creatorii analizaţi, ci să subliniez tocmai diversitatea în care evoluează teatrul românesc contemporan, nici expoziţia nu era menită să trateze un singur subiect. Dar iată că expresivitatea ipostazelor feminine au făcut ca încet-încet femeia să ocupe prim-planul”, spune Cristina Rusiecki, critic de teatru.

Expoziţia se poate vizita până în data de 13 noiembrie, între orele 12.00-20.00 la Hanul Ganroveni-ARCUB, Sala Coloane. Intrare liberă.

Les Loges/ Cabinele

cabinele centre dramatique national de lyon dragos ivan 16

„Les Loges”/ „Cabinele” este o instalaţie imersivă de Joris Mathieu şi Nicolas Boudier împreună cu Haut et Court, în jurul scrierilor dramatice, organizată la Sala Media Foaier a Teatrului Național.

Instalația este o producție a Théâtre Nouvelle Génération, Centre dramatique national de Lyon, coproducător: ARTCENA, cu sprijinul Institutului Francez din România.

„Les Loges” este un dispozitiv pentru un spectator, la confluenţa creaţiei digitale şi medierii, care îşi propune să promoveze şi să încurajeze descoperirea scrisului dramatic contemporan, printr-o experienţă digitală sensibilă.

Luând loc în Lojă, vizitatorul se instalează pentru a experimenta un tête-à-tête, timp de câteva minute, cu un interpret virtual care îl va cufunda în intimitatea unui text teatral. Prin ridicarea receptorului, eşti pus în contact cu un actor într-o proximitate unică, de parcă ai fi aşezat de cealaltă parte a oglinzii. Datorită unui dispozitiv de teatru optic, acest interpret apare virtual şi te priveşte drept în ochi pentru a împărtăşi cu tine un monolog din repertoriul dramatic francez contemporan. E vorba despre crearea unei experienţe care împrumută din codurile teatrale şi care aduce un omagiu artei actorului.

Instalaţia în limba franceză, cu versiune în limba engleză poate fi văzută între 5 şi 13 noiembrie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Media Foaier, zilnic, între orele 10.00-20.00. Intrare liberă.

Bagossy Levente. Proiecte de scenografii

bagassi levente

Institutul Liszt din București propune o expoziție inedită, cuprinzând machete de scenografii realizate de scenograful Bagossy Levente, deținător al premiului Jászai Mari. Expoziția este eveniment conex al Festivalului Național de Teatru 2022.

Expoziția cuprinde 20 de proiecte de scenografie din cele realizate de artist sub forma unor machete în miniatură, de-a lungul carierei sale de 30 de ani. Printre exponate vizitatorii pot regăsi macheta unor scenografii precum cele realizate pentru spectacolele „Don Giovanni”, „Burghezul gentilom”, „Tartuffe”, „Hamlet” sau „Sus cortina!”, producții ale celor mai importante instituții teatrale din Ungaria.

Machetele, considerate produse de artă aplicată, au fost realizate de artistul maghiar ca propunere pentru spectacole și evocă miracolul Guckkastenbühn în care urmărim și simțim, ca printr-o lupă, viețile și experiențele oamenilor.

Bagossy Levente s-a născut în anul 1968 la Dombóvár, Ungaria. Și-a început studiile la Liceul de Arte din Pécs, la secția design grafic. A absolvit Universitatea Maghiară de Arte Plastice, specializarea design grafic, în anul 1996. Primele scenografii le-a realizat pentru Teatrul Mic din Pécs, ulterior colaborând cu teatrele din Pécs, Kecskemét, Szeged și Nyíregyháza. Cele mai importante scenografii ale sale se leagă de spectacole realizate de cele mai importante instituții din Ungaria, precum Teatrul Centrál, Teatrul Katona József, Teatrul Örkény și Teatrul Radnóti din Budapesta.

Expoziția se poate vizita în perioada 4 – 17 noiembrie, de luni până joi, între orele 09.30-17.00. Vineri: 09.30-14.00. Intrare liberă.

Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen

Expoziţia „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen”, deschisă între 7 şi 29 noiembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, reconstruieşte parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

Expoziţia cuprinde o serie de peste 50 de creaţii semnate de Helmut Stürmer, de la machete de spectacole, obiecte şi decoruri scenografice, la piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de lucrări ce fac parte din colecţia personală a artistului.

Expoziția poate fi vizitată între orele 12.00 și 20.00. Luni, închis.