![](https://curatorial.ro/wp-content/uploads/2021/08/Ilustratie-muzeul-Brukenthal-1096x731.jpg)
Expoziții la Brukenthal în 2025 – Chirnoagă, Țuculescu, Tolici și SCAF
Muzeul Național Brukenthal organizează în 2025 expoziții și evenimente speciale la sediile sale, între care incursiuni în universul grafic al lui Marcel Chirnoagă, al lui Ion Țuculescu, dar și solo show-uri Roman Tolici și Sibylle Bergemann, Istoria României în 100 de portrete și a șasea ediție SCAF – Sibiu Contemporary Art Festival, potrivit răspunsului oferit de instituție la solicitarea formulată de curatorial.
Muzeul a înregistrat anul trecut 127.663 de vizitatori plătitori. Deoarece nu a utilizat instrumente statistice pentru a cuantifica numărul vizitatorilor din străinătate care au optat pentru vizite la sediile muzeului, a fost indicat faptul că în Sibiu au ajuns până în luna octombrie cu 11,8% mai mulți turiști străini decât în aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Cea mai vizitată expoziție temporară a fost „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski”, proiect care a prezentat opera a trei artiști care au jucat un rol major în cultura și arta poloneză din secolul al XIX-lea și al XX-lea: Andrzej Wróblewski, Mieczysław Karłowicz și Leon Wyczółkowski. Aceasta a înregistrat 14.100 plătitori de bilete.
În decursul anului 2024, Muzeul Național Brukenthal a organizat și găzduit 3 expoziții permanente; 54 expoziții temporare la sedii (16 patrimoniu MNB; 11 cu patrimoniul altor instituții de cultură și din colecții private; 27 proiecte de artă contemporană); 16 expoziții temporare și alte proiecte expoziționale organizate în spațiul Mănăstirii Ursuline (proprietate a Arhiepiscopiei Catolice Alba Iulia, Sibiu); 18 expoziții ale MNB la sediul altor instituții sau în spațiul public; 21 participări ale MNB în expoziții organizate de parteneri; 5 programe și proiecte culturale; 11 evenimente pentru public; conferințe, lansări de carte, proiecții de film, concerte și târguri.
Evenimente care vor avea loc în anul 2025
Plan minimal
I. Program de expoziții temporare la sedii
- Titlu: Lumea Magdalenei
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, sala parter
Perioada: martie – aprilie 2025
Curator: Alexandra Goșnescu
Descriere: expoziția valorifică personalitatea și perioadele de creație ale artistei Magdalena Rădulescu. Conceptul curatorial, are un parcurs biografic centrat pe fondul generos de lucrări deținut de Muzeul Național Brukenthal.
2. Platformă: Minorities Matter
Titlu: Graficieni și desenatori maghiari contemporani din colecția Muzeului Național Brukenthal
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, sala parter
Perioada: noiembrie – decembrie 2025
Parteneri: Asociația HID/ Centrul Cultural Maghiar din Sibiu
Curator: Valentin Trifescu
Descriere: expoziția aduce în atenția publicului cercetările întreprinse de curator asupra fenomenului artistic maghiar manifestat în perioada contemporană. Cercetarea parcurge colecțiile de grafică ale Muzeului Național Brukenthal.
3. Titlu: Penumbre și măști. Redefinirea valorilor morale din universul grafic al lui Marcel Chirnoagă
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, Sala cu coloane
Perioada: aprilie – mai 2025
Curator: Nicoleta Niță
Descriere: expoziția explorează tema complexă a măștilor sociale și ambiguitatea naturii umane în societatea contemporană. Cele 41 de gravuri semnate de Marcel Chirnoagă nu doar reflectă, ci și analizează profunzimea și implicațiile unor idei odinioară profunde și provocatoare, care au fost transformate acum în banalități și platitudini în discursul public. Marcel Chirnoagă (1930-2008), apreciat ca maestru al liniei, luminii și umbrei și-a consolidat reputația prin ciclul de gravură „Apocalipsa”, considerat astăzi un reper esențial în arta românească a secolului al XX-lea. Artistul subliniază modul în care conceptele fundamentale – binele și răul, libertatea, dreptatea și frumosul – au fost distorsionate într-un context istoric dominat de dictatură și opresiune.
4. Titlu: Prin ochii lui Winckelmann: nostalgia lumii clasice în lucrări din colecțiile Muzeului Național Brukenthal
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, etajul al II-lea
Perioada: iulie – august 2025
Curator: Alexandra Postelnicu
Descriere: proiectul își propune să ofere vizitatorilor posibilitatea de a retrăi splendoarea lumii antice și bogata sa producție artistică, urmând ideile și teoriile istoricului de artă și arheologului german Johann Joachim Winckelmann (1717-1768). Au fost astfel selectate lucrări provenite din colecțiile de grafică (italiană, germană, olandeză și transilvăneană), precum și din colecția de artă decorativă, de arheologie și din Biblioteca Brukenthal. Un aspect relevant al acestei expoziții este analiza contrastelor dintre teoriile lui Winckelmann și cele ale lui Giovanni Battista Piranesi, evidențiind astfel dezbaterea intelectuală a epocii privind supremația artei grecești asupra celei romane și vice-versa. Expoziția se diversifică, de asemenea, evidențiind conexiunile lui Winckelmann cu figuri de seamă precum Împărăteasa Maria Tereza a Austriei și, într-un context ipotetic, cu Samuel von Brukenthal însuși. Deosebit de interesantă este figura lui Franz Neuhauser, care se remarcă nu doar ca un fervent susținător al gândirii winckelmanniene și admirator al artei clasice, ci și ca colecționar al numeroaselor mulaje ale celor mai splendide statui grecești și romane, astăzi prezente în colecția muzeului. Litografiile din colecția Neuhauser vor oferi vizitatorilor o incursiune vizuală completă în estetica antichității clasice, permițând astfel aprecierea frumuseții și perfecțiunii formale ale operelor care l-au inspirat pe Winckelmann în formarea viziunii sale asupra artei.
5. Titlu: Cum și-a făcut Samuel von Brukenthal biblioteca
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, camera bibliotecii
Perioada: februarie – decembrie 2025
Curatori: Alexandru Ilie Munteanu, Radu Teuceanu
Descriere: proiectul propune o incursiune istorică în nașterea și dezvoltarea bibliotecii baronului Samuel von Brukenthal. Expunerea continuă formatul expozițional Incunabulele Brukenthal și este împărțită în 11 episoade, câte unul aferent fiecărei luni. Lunar vor fi expuse câte o carte din colecția lui Samuel von Brukenthal alături de unul sau mai multe cataloage de la librăriile/licitațiile de unde și-a achiziționat baronul respectivele volume sau din deceniul achiziției în cauză. Aceste cărți și cataloage vor fi însoțite de un text informativ.
6. Titlu: Covoare orientale din colecția Muzeului Național Brukenthal
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, sala cu coloane
Perioada: iulie – august 2025
Curatori: Alexandru Sonoc, Adrian Luca
Descriere: expoziția își propune să valorifice rezultatele cercetărilor din ultimul deceniu cu privire la tipologia, cronologia și importanța cultural-istorică a covoarelor anatoliene vechi din colecția muzeului, dar și cu privire la atribuirea covoarelor anatoliene noi (de după 1800) și a unor covoare orientale mai puțin studiate până acum, precum cele caucaziene, central-asiatice și kilimurile balcanice. Un alt obiectiv al expoziției este de a face cunoscute donațiile de covoare orientale de după anul 2010.
7. Titlu: Copilăria „epocii de aur”
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Sala 14
Perioada: iunie – august 2025
Curator: Andreea Corca
Descriere: expoziția propune expunerea, în multe situații pentru prima dată, a unor piese din colecțiile Modern Contemporan și Istorie Recentă relevante pentru tematica în discuție: istoria copilăriei în Sibiu, în ultima decadă a perioadei comuniste.
8. Titlu: Cercetări arheologice în cetatea dacică de la Tilișca (campaniile 2018- 2024)
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Sala 14
Perioada: octombrie – decembrie 2025
Curatori: Gheorghe Vasile Natea, Ecaterina Natea, Sergiu Chideșa, Adrian Georgescu, Florentin Perianu, Raluca Teodorescu
Descriere: expoziția va cuprinde piese arheologice descoperite în cetatea dacică de la Tilișca pe parcursul cercetărilor din ultimii ani alături de fotografii și desene de pe parcursul desfășurării cercetărilor sistematice finanțate prin PNCA de către Ministerul Culturii.
9. Titlu: Evoluție. Diversitate. Stabilitate
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Naturală
Perioada: aprilie – august 2025
Curatori: Ana-Maria Păpureanu, Nicolae Trif
Descriere: expoziția ilustrează formele pe care moluștele le-au luat în decursul erelor geologice: de la exemple de diversitate morfologică extremă la exemple de conservare și stabilitate a geometriei lor pe parcursul a sute de milioane de ani. Vor fi etalate specimene actuale din colecția malacologică comparativ cu strămoșii acestora din colecția paleontologică.
10. Titlu: The Beatles
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Naturală, sala Multimedia
Perioada: septembrie – noiembrie 2025
Curatori: Silviu Țicu, Maria Stănciugelu
Descriere: expoziția își propune să introducă vizitatorii în uriașa lume a „micilor gândaci”, făcându-le cunoscută abundența, diversitatea, importanța, precum și amenințările cu care se confruntă cel mai mare ordin de insecte – Coleoptera.
11. Titlu: Red List. Timpul în care speciile dispar
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Naturală, sala Multimedia
Perioada: decembrie 2025 – martie 2026
Curatori: Silviu Țicu, Maria Stănciugelu
Descriere: biodiversitatea în România a suferit pierderi semnificative din cauza activităților umane, cum ar fi distrugerea habitatelor, poluarea și schimbările climatice. Specii precum dropia și zăganul au dispărut complet din cauza vânătorii excesive și pierderii habitatelor. În lumea insectelor, fluturii din specia Maculinea teleius, extrem de specializați, se află în declin din cauza modificării habitatului și utilizării pesticidelor. Peștii de apă dulce, precum sturionul comun, au dispărut din cauza pescuitului excesiv și poluării. Amfibienii și reptilele, cum ar tritonul de creastă și salamandra, sunt vulnerabili din cauza pierderii habitatelor și a poluării. Reptilele precum țestoasele Testudo graeca și Testudo hermanni se confruntă cu amenințări similare. În lumea moluștelor, specii endemice precum Drobacia banaticum sunt amenințate de distrugerea habitatelor naturale.
Prin intermediul expoziției, ne propunem să informăm publicul despre specii periclitate și dispărute din România, să subliniem importanța conservării biodiversității punând în lumină rolul Listei Roșii în monitorizarea stării de conservare a speciilor.
12. Titlu: SCAF Sibiu Contemporary Art Festival, ediția 6
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală, Mănăstirea Ursulinelor
Perioada: septembrie 2025
Director Festival: Alexandru Chituță
Președinte Festival: Ilie Mitrea
Curatori: Alexandra Runcan, Ana Negoiță
Descriere: SCAF, festivalul internațional de artă contemporană de la Sibiu, aduce anual în atenția publicului un corp semnificativ de lucrări de artă, având ca invitați în medie 200 de artiști din țară și străinătate. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Ministerului Culturii și sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, fiind cel mai important proiect de diplomație culturală dedicat creației contemporane din estul Europei. Ediția de acest an are ca țară invitată Georgia.
II. Program de expoziții online
Titlu: Portretul preotului sas din satul transilvănean (călători britanici, fotografi și artiști din sec. XIX și începutul sec. XX)
Conținut: relatări de John Paget, Hungary and Transylvania; with remarks on their condition, social, political, and economical, 1839; Arthur J. Patterson, The Magyars: their country and institutions, 1896; Charles Boner, Transylvania; its products and its people, 1865; Emily Gerard, The land beyond the forest: facts, figures, and fancies from Transylvania, 1888. Fotografie din colecția de Grafică documentară. Lucrări de grafică și pictură.
Modul de desfășurare: online
Prezentare bilingvă: română și engleză.
III. Simpozion științific
Un eveniment cu mai multe secțiuni (artă, istorie, istorie naturală, restaurare, educație muzeală & marketing, management muzeal etc.)
Plan extins
I. Expoziții temporare la sedii cu finanțare externă
- Titlu: Istoria României în 100 de portrete
Coordonator proiect: Art Safari
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, etajul II
Perioada: aprilie – iunie 2025
Curatori MNB: Alexandru Constantin Chituță, Alexandra Poponea
Descriere: Expoziția reunește o sută de capodopere și obiecte rare reprezentative pentru cultura română și evocă personalități, războaie, răscoale, revoluții, intrigi, premii și inovații românești, printr-o selecție de opere de artă și artefacte din patrimoniul a zeci de instituții și colecții private.
2. Titlu: Geraldine Cario. Paris – Odessa. Călătorie în clar-obscur
Coordonator proiect: Centrul Cultural German Sibiu
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană
Perioada: februarie – martie 2025
Curator MNB: Valentin Trifescu
Descriere: Această expoziție îi invită pe vizitatori într-o călătorie profund personală și istorică, de la Paris la Odessa, urmărind ecourile amintirilor pierdute și granițele în continuă schimbare ale Europei. Selectând douăzeci de imagini din cele peste 2.500 de fotografii realizate pe parcursul călătoriei sale, Cario creează o narațiune fragmentată, dar profund intimă. Ea le prezintă sub forma unor diapozitive gigantice, păstrând proporțiile fotografiei tradiționale pe film, însă mărindu-le pentru a dezvălui o textură imprecisă și granulată – o alegere estetică ce estompează în mod deliberat granițele dintre trecut și prezent.
3. Titlu: Sibylle Bergemann
Coordonator proiect: Centrul Cultural German Sibiu
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, sala cu coloane
Perioada: septembrie 2025
Curator MNB: Alexandra Runcan
Descriere: Sibylle Bergemann (29 august 1941 – 1 noiembrie 2010) a fost o fotografă de renume în mediul german, fiind recunoscută astăzi la nivel mondial. În 1990, ea a co-fondat agenția de fotografie Ostkreuz. Poate cea mai importantă moștenire a lui Bergemann este seria de fotografii alb-negru pe care le-a făcut despre viața de zi cu zi din Germania de Est, așa cum a evoluat aceasta de-a lungul anilor. Mai târziu, a realizat fotoreportaje despre New York, Tokyo, Paris și São Paulo; și, mai recent, trecând de la alb-negru la culoare, a călătorit în Africa și Asia în misiuni pentru Geo. În 1994, talentul lui Bergemann a fost recunoscut când a devenit membră a Academiei de Arte din Berlin. În 2007, ea a organizat o expoziție la Museum für Photographie din Braunschweig. Muzeul de Artă Modernă din New York deține douăsprezece fotografii realizate de Bergemann.
4. Titlu: Retrospectiva Ion Țuculescu
Coordonator proiect: Art Safari
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, sala etaj
Perioada: noiembrie – decembrie 2025
Curator MNB: Alexandru Constantin Chituță
Descriere: La 60 de ani de la expoziția crucială din 1965 organizată la Sala Dalles, Art Safari întreprinde, sub patronajul Ministerului Culturii, o amplă revizionare și, poate, reconsiderare a operei titanului începuturilor artei contemporane românești, a „cazului singular” care a fost Ion Țuculescu. Expoziția „Ion Țuculescu. Geniul amator” prezintă peste 100 de lucrări reprezentative din cele mai importante muzee și colecții private din țară și înfățișează, pentru prima dată în chip analitic și cronologic, geneza, parcursul, devenirea și amploarea fără egal a operei acestui artist remarcabil.
II. Expoziții temporare solicitate / propuse pentru itinerare:
Notă: finanțarea acestor expoziții nu este cuprinsă în planul minimal
- Expoziția: Ion Vlad. Donația Eliza și Vladimir Cantaragiu
Locul desfășurării: Muzeul „Regina Maria” Iași
Perioada: mai – iulie
Curatori: Valentin Trifescu, Alexandru Constantin Chituță
III. Solicitări de expoziții la sediile muzeului
- Expoziție: Limite în/călcate
Artiști: Andrea Éva Szőcs (HU) și Georgiana Cozma (Ro)
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, parter
Perioada: mai 2025
Curator MNB: Alexandra Runcan
Curator extern: Ana Negoiță
Partener: Centru de excelență în studiul imaginii (CESI), Universitatea București
Descriere: „Limite în/călcate” reprezintă o cercetare artistică, din perspectivă vizuală, care analizează modul în care ființa umană reacționează atunci când este expusă traumei, discursul artistelor investighează linia de demarcație dintre ceea ce poate fi considerat acceptabil, care poate fi îndurat și zona în care trauma produce schimbări ireversibile și metamorfoze la nivelul psihologic. Traseul expozițional integrează o serie de instalații ceramice care au rolul de a genera un proces de oglindire, propunând o perspectivă intimă a sondării traumei, un tip de mediere pe care publicul, incitat la empatie și emoție, îl experimentează în contact cu lucrările.
2. Proiect: expoziție personală Antal Vásárhelyi (HU)
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, parter
Perioada: iunie 2025
Curator MNB: Valentin Trifescu
Descriere: Antal Vásárhelyi s-a născut in 1950 la Szatmárnémeti (Satu Mare). In 1979 se mută în Ungaria unde începe să activeze și să dinamizeze scena artistică. Începând cu anul 2000 este Președintele Uniunii Gravorilor și Litografilor din Ungaria. De asemenea, conduce și Galeria IX din Budapesta. Stilul său aparte, detaliat, aliniat, abstract în același timp, la limita dintre imaginație, realitate, simetrii structurale și arhitecturale ne creează universuri paralele sau imaginare fiecăruia dintre noi.
3. Proiect: expoziție retrospectivă Péter Balogh
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, parter
Perioada: iulie – august 2025
Curator: Alexandra Runcan
Descriere: Péter Balogh s-a născut în localitatea Mișca, județul Bihor, la data de 30 iulie 1920 și a încetat din viață la București, la data de 4 martie 1994. În perioada 1948 – 1953 a urmat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, sub îndrumarea profesorilor CARAGEA Boris și BARASCHI Constantin Mușat; Academia de Arte Decorative din Budapesta, Ungaria (1941-1943). Expoziția aduce în prim-plan creațiile lui Péter Balogh, în care se remarcă modestia unui om și bucuria unei vieți consacrate exclusiv sculpturii. Lucrările sale captivante vorbesc despre pasiunea și măiestria artistului, aducând în prim-plan forme și idei care provoacă și inspiră publicul.
4. Proiect: expoziție retrospectivă Niu Herișanu
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, parter
Perioada: octombrie 2025
Curator: Alexandra Runcan
Descriere: Niu Herișanu este unul dintre artiștii Sibiului, care s-a evidențiat de-a lungul anilor în mai multe domenii – a făcut muzică, apoi design de interior, a restaurat spații publice sau private, dar sculptura este cea care l-a ales, după cum spune chiar el.
5. Proiect: expoziție personală Rzeng Botond
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, etaj
Perioada: iunie-iulie
Curator MNB: Alexandra Runcan
Curator extern: Ana Negoiță
Descriere: Botond Részegh (n. 1977) este artist plastic. Trăiește și lucrează la Miercurea Ciuc şi este reprezentat de Yi Gallery din New York. Începând din 2011 este directorul artistic al galeriei Új Kriterion (Miercurea Ciuc). Artistul redă o întreagă suită de personaje, neidentificabile, anonime care au capacitatea de a reprezenta diverse tipologii umane. Selecția lucrărilor prezintă un proces cumulativ care exemplifică un discurs artistic unitar care se compune din serii de lucrări organizate în jurul unei teme de cercetarea vizuală. Astfel, privitorul este deja familiarizat cu siluetele antropomorfice, expresionist – minimaliste ale lui Reszegh Botond. Acestea imprimă traseului expozițional o dinamică specifică, narând de fapt o experiență autobiografică.
6. Expoziție: New Hope
Artist: Roman Tolici
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, etaj
Perioada: iulie – august 2025
Curator MNB: Alexandra Goșnescu
Partener: Mobius Gallery
Descriere: Roman Tolici s-a născut în 1974, în satul Ghetlova, Republica Moldova (fosta URSS). În 1990, ajunge în Bucureşti, grație unei burse de studii la Liceul de Artă „Nicolae Tonitza”, acordată de Statul român. Tot în București își definitivează studiile la Universitatea de Artă. Odată cu sfârșitul anilor 1990, Tolici a experimentat deopotrivă în domeniul literaturii, al ilustrației și animației, benzii desenate și fotografiei, pentru ca, începând cu anii 2000 să se impună, prin expoziții personale și de grup, ca pictor.
Istoria oferă nenumărate exemple în care speranța s-a dovedit deșartă: imperii s-au prăbușit, dezastre cumplite au spulberat speranța oamenilor, iar nedreptăți teribile au rămas nepedepsite. Cu toate acestea, speranța s-a încăpățânat să reapară mereu. Această nouă serie explorează tocmai acest sentiment abstract și fragil pe care îl numim speranță – spune Roman Tolici.
7. Proiect: expoziție personală Teona Todorel
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Contemporană, etaj
Perioada: octombrie 2025
Curatori: Alexandra Runcan, Alexandra Goșnescu
Descriere: Teona Toderel (n.1992, Alba-Iulia) a terminat Liceul de Artă din Târgu-Mureș, specializarea Pictură (2011), a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (2011 – 2014), pe care a absolvit-o ca șefă de promoție, perioadă în care a studiat cu bursă Erasmus la Dokuz Eylül Üniveristesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Buca/Izmir, Turcia (2013-2014). A urmat un masterat în cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca; secția Pictură (2017 – 2018).
8. Expoziție: Mahalaua Paradis. Lucian Binder & friends
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, sala cu coloane
Perioada: octombrie 2025
Curator: Ilie Mitrea
Descriere: Lucian Binder Cătană, pictor român, reprezentant al diasporei germane, se reîntâlnește la Sibiu cu colegii de breaslă în cadrul unei expoziții colective de grafică și pictură.
9. Proiect: expoziție personală Doina Mihăilescu
Locul desfășurării: Platul Brukethal, sala cu coloane
Perioada: noiembrie – decembrie 2025
Curator: Alexandru Chituță
Descriere: o expoziție – „eseu de investigație estetică, poetică, şi teologică” (Doina Mihăilescu) – în care se regăsesc temele: „Stâlpnici”, „Logos”/ „Pneuma”, „Crinii pustiei”, „Dansul Îngerului”, „Geometrii silențioase”, „Chipuri Isihaste” etc.; prin titlurile alese, artista „propune o necesară reîntoarcere la sensul teologic al existenței, apelând la ceea ce deține și controlează mai bine: limbajul formelor, discursul culorilor, și poate mai presus decât orice, sinceritatea artistică ce o definește ca om, așezând-o în locul binemeritat al talentelor și al valorilor neîngrădite” (prof. univ. dr. Adrian Stoleriu).
10. Expoziție: Ale somnului făpturi
Artist: Gabriela Culic
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, sala cu arcade
Perioada: ianuarie-februarie 2025
Curator: Alexandru Chituță
Descriere: Expoziția are rolul de a introduce privitorul într-o lume fantastică și eternă aflată în sfera zăpezii și a înghețului. În acest tablou rece și straniu își fac prezența siluetele lupilor, a corbului și în mod fantomatic a siluetei unei ființe feminine sau chiar a artistei. Viața și munca artistului în special, dar și a fiecărui om în parte în general e de cele mai multe ori una presărată cu provocări și încercări, cu tristeți și bucurii, cu neliniști și izbânde. Prezența celor două făpturi animalice au nenumărate simboluri. Lupul a fost adesea descris ca având un „al treilea ochi” și un „al șaselea simț.”
11. Proiect: expoziție personală Claudia Chelaru
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, sala cu arcade
Perioada: martie – aprilie 2025
Curator: Alexandra Runcan
Descriere: Claudia Chelaru este un artist vizual care trăiește și lucrează în orașul Cluj-Napoca. A absolvit secția de Grafică a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2009 cu un masterat. Lucrările ei acoperă ilustrație editorială, design de identitate, ilustrație de modă, design de personaje și de mediu pentru animații și jocuri indie. Corpusul său de lucrări este unificat prin utilizarea modelelor organice, a texturilor bogate, a plantelor, a geometriei, a personajelor feminine stranii, a rozului dur și a detaliilor uneori mortale. Compozițiile și portretele artistei, cu contraste improbabile și linii delicate, descriu un realism magic ilustrat, evocând o fascinație regăsită față de experiența umană.
12. Proiect: expoziție personală Simion Belu Făinaru
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, sala cu arcade
Perioada: mai-iunie 2025
Curator extern: Ana Negoiță
Curator MNB: Alexandra Runcan
Descriere: Belu-Simion Făinaru (n. 6 noiembrie 1959, București) este un sculptor româno- israelian și artist de instalație care trăiește la Haifa și la Antwerpen. Încă de la începutul carierei, artistul se folosește de moștenirea culturală și simbolismul religiei mozaice, a cărei tradiții milenare reprezintă o vastă sursă de inspirație pentru artist. Belu Simion Făinaru caută să materializeze anumite noțiuni transcendentale precum „Lumina” și „Identitatea”, transpunându-le în spațiul lumii fizice. Un alt aspect foarte important al creației artistului este examinarea unor probleme sociale și explorarea relației dintre artă și membrii marginalizați ai societății.
13. Proiect: expoziție personală Irina Ene
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, sala cu arcade
Perioada: iulie-august 2025
Curator: Raluca Cobuz
Descriere: „De cele mai multe ori, conceptul este mai important decât estetica lucrărilor, dar nu ignor cu totul partea estetică. Cumva încerc să combin și materiale, și cuvinte, și concept, experimente, performance. Practic încerc să găsesc mereu o rețetă potrivită pentru un anumit proiect. Am lucrat cu sânge, am lucrat cu ulei, am lucrat cu ruj, cu piatră. Astăzi am lucrat cu fotografie, pentru care am avut un colaborator fotograf, Paul Brus se numește, am lucrat cu imagini video, pentru care m-a ajutat Gabriel George, am făcut pictură în ulei, am avut concept, am avut versuri și prezentare”, își sintetizează Irina Ene maniera de lucru.
14. Expoziție: Cum respiră pământul
Artist: Dan Mihalcea
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Naturală, sala multimedia
Perioada: februarie – martie 2025
Curator: Bogdan Runcan
Descriere: Cum respiră pământul este un proiect de fotografie, itinerant, care are trei obiective: scoate în evidență o lucrare artistică, pune în valoare patrimoniul natural al României și atrage atenția asupra contaminării mediului cu materiale care pot să influențeze în mod negativ funcția naturală a ecosistemelor.