Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziții majore de neratat în 2024
paris,,france, ,november,27,,2018:,musee,d'orsay,in,paris

Expoziții majore de neratat în 2024

Artă impresionistă și expresionistă, artă contemporană la cel mai înalt nivel și inaugurarea unui muzeu gigant se numără printre evenimentele din lumea artei care nu ar trebui ratate anul acesta.

Uriași, la Brooklyn Museum of Art

„Giants” este prima expoziție majoră din prețioasa colecție de artă a celebrităților muzicale Swizz Beatz (Kasseem Dean) și Alicia Keys și va fi deschisă, la Brooklyn Museum of Art, între 10 februarie și 7 iulie. Familia Dean, care a militat mult timp susținerea artiștilor de culoare de către creativii din comunitate, a adunat în ultimii 20 de ani una dintre cele mai importante colecții din lume cu lucrări semnate de artiști de culoare.

derrick adams, woman in grayscale (alicia) and man in grayscale (swizz) (2017) ©2023 derrick adams studio. foto glenn steigelman, swizz beatz și alicia keys

Derrick Adams, „Woman in Grayscale (Alicia) and Man in Grayscale (Swizz)” (2017) © 2023 Derrick Adams Studio. Foto: Glenn Steigelman, Swizz Beatz & Alicia Keys

În „Giants”, curatorul muzeului, Kimberli Gant, reunește mai mult de 100 de lucrări ale unora precum Lorna Simpson, Kehinde Wiley, Henry Taylor, Amy Sherald, Barkley L. Hendricks, Ernie Barnes, Derrick Adams și Jean-Michel Basquiat, precum și ale fotografilor Gordon Parks, Kwame Brathwaite și Malick Sidibé.
Titlul nu se referă doar la faptul de a sta pe umerii unor giganți, ci, în unele cazuri, la monumentalitatea operelor în sine.
În finalul expoziției, cel puțin o lucrare din colecție va fi donată muzeului unde Swizz Beatz a fost până de curând membru al consiliului de administrație.

Salon du Dessin de Paris

Salon du Dessin de Paris are loc între 19 și 25 martie, în timpul Săptămânii desenelor, un festival de primăvară din capitala Franței. De la înființarea sa, în 1991, expoziția de artă a crescut și a devenit un eveniment important la nivel mondial dedicat exclusiv artei desenului.

Lucrările expuse acoperă șase secole, fiind incluse lucrări pe hârtie din Renaștere, dar și contemporane. Sunt prezenți și artiști emergenți care dezvoltă noi concepte. Cele 39 de galerii prezintă portrete, peisaje, postere, schițe și desene animate, de la dimensiuni mari la mici.
Colecționari de desene, profesioniști, cercetători și membri ai publicului participă la târg pentru a admira și achiziționa mai mult de 1.000 de desene.

Impresionismul, la 150 de ani

Musée d’Orsay din Paris, care deține cea mai mare colecție de capodopere impresioniste și postimpresioniste din lume, va deschide o expoziție de anvergură pentru a pune într-o nouă lumină expoziția din 1874 care a marcat apariția artei de avangardă.

În premieră pentru muzeu, vizitatorii vor parcurge și o călătorie imersivă de 45 de minute în realitatea virtuală cu un secol și jumătate în urmă, pentru a asista la expoziția din 1874.

„Paris 1874: Inventarea impresionismului”, organizată de Musée d’Orsay și National Gallery of Art din Washington D.C., va fi deschisă între 26 martie și 14 iulie, înainte de a fi transferată la Washington D.C. între 8 septembrie 2024 și 19 ianuarie 2025.

Brancusi, la Pompidou

Expoziția „Brancusi” va fi deschisă în Galeria 1, nivelul 6, de la Centre Pompidou în perioada 27 martie – 1 iulie.

Un omagiu adus părintelui sculpturii moderne, Constantin Brâncuși (născut în 1876 în România și stabilit la Paris din 1904 până la moartea sa, în 1957), această expoziție majoră reunește aproximativ 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme și documente arhive. Printre lucrări se va afla și „Cumințenia Pământului”.

În centrul expoziției se va afla o reconstituire a atelierului artistului, conceput în timpul vieții lui ca loc de locuit, de creație și de contemplare a operelor sale.

Bienala de Artă de la Veneția

Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă, curatoriată de Adriano Pedrosa, va avea loc în Giardini, Arsenale și alte spații din Veneția în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie 2024.

Biletele pentru cea mai mare și mai importantă expoziție de artă din lume sunt puse în vânzare.

Pe lângă zecile de pavilioane, între care al României, care propun expoziții în ton cu tema aleasă de curator, „Stranieri Ovunque / Foreigners Everywhere”, artista braziliană de origine italiană Anna Maria Maiolino și Nil Yalter, artistă turcă stabilită la Paris, sunt laureatele trofeelor Leul de Aur pentru întreaga carieră.

Expresioniștii, la Tate Modern

Una dintre mișcările artistice radicale și experimentale de dinaintea Primului Război Mondial a fost The Blue Rider, cu sediul la München și inspirată în peisajele strălucitoare din zonă.
Gabriele Münter și Wassily Kandinsky sunt văzuți aici ca figuri cheie în acest grup care a căutat sentimentul în culoare și a găsit un drum montan către arta abstractă.

„Expresionists” va fi deschisă între 25 aprilie și 20 octombrie, la Tate Modern din Londra.

Van Gogh: Poets and Lovers

Vincent van Gogh și-a imaginat parcul din Arles ca pe un loc pentru poeți și îndrăgostiți. De aici, titlul primei expoziții a National Gallery din Londra dedicate artistului, cu ocazia celei de-a 200-a aniversări a muzeului.
„Van Gogh: Poets and Lovers” promite să fie spectaculoasă, incluzând lucrări care nu au mai fost expuse vreodată în Marea Britanie. Va include împrumuturi excepționale, cum ar fi peisajul râului Rhône „Noapte înstelată” (octombrie 1888, Musée d’Orsay, Paris) și o versiune a tabloului „Dormitorul/ The Bedroom” (septembrie 1889, Art Institute of Chicago).
Va fi deschisă între 14 septembrie 2024 și 19 ianuarie 2025.

starry night van gogh

Noapte înstelată

Marele Muzeu Egiptean

Marele Muzeu Egiptean își va deschide porțile la finalul primăverii, după 20 de ani de pregătire. Acesta este planul.
Conceput în Giza de arhitecții irlandezi de la Heneghan Peng, proiectul a costat 1 miliard de dolari. Expoziția permanentă va cuprinde nenumărate comori, inclusiv 5.000 de artefacte din mormântul lui Tutankhamon și o statuie de 10 metri înălțime a lui Ramses cel Mare.

Fotografie principală: Musée d’Orsay