Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Cumințenia Pământului”, expusă în Franța anul viitor. Ministru: „Îmi doresc să o vedem și la București”
cumintenia pamantului, constantin brancusi

„Cumințenia Pământului”, expusă în Franța anul viitor. Ministru: „Îmi doresc să o vedem și la București”

Sculptura „Cumințenia Pământului” (1907), de Constantin Brâncuși, va fi expusă anul viitor la Centrul Pompidou din Paris, a declarat pentru curatorial.ro Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Dacă opera de artă, clasificată „Tezaur”, nu va ajunge la ampla expoziție dedicată lui Brâncuși în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, ea va fi prezentată la Paris, într-o primă ieșire din țară după 2019, când a fost expusă la Bruxelles.

„Primul lucru care ne interesează, ca minister al Culturii, este ca această capodoperă a lui Brâncuși să fie expusă și văzută de public”, a subliniat ministrul.

Romașcanu a precizat pe 10 februarie că, după discuții legate de acest aspect, opera de artă va călători anul viitor la Paris, apoi vor fi discutate detalii despre expunerea ei în România.

„Ea va fi pentru prima dată văzută – am avut diverse discuții pe temă – într-o expoziție la Centrul Pompidou, care va dura vreo patru luni, la începutul anului viitor și, la retunarea din Franța, eu sper să reușim să găsim o soluție de expunere și la București, în Sala «Brancuși» (MNAR, n.r.). Ieșirea ei va fi cu autorizație de export temporar. E bine că va fi expusă, înțeleg că este o expoziție de dinainte de renovarea Centrului Pompidou, apoi îmi doresc să o vedem la București” .

Negocierile de achiziție, posibil să fie reluate

Referitor la achiziție, el a lăsat să se înțeleagă că negocierile ar putea fi reluate la un moment dat. „Rămâne să discutăm cu proprietarii care va fi cea mai bună formulă, cum vom stabili prețul corect. Este o discuție pe termen mai lung”, a conchis Lucian Romașcanu.

În urmă cu o săptămână, Bogdan Grabowski, avocatul proprietarei operei de artă, declara pentru curatorial.ro că sculptura „Cumințenia Pământului” va absenta „sigur” din ampla expoziție dedicată artistului în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. El a subliniat absența dialogului cu autoritățile române, care susțin că ar dori totuși să cumpere opera, dar și faptul că prețul de 11 milioane de euro nu mai este valabil.