Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții noi ale UAP – Pictură, desen și lansări de carte
uap iulie

Expoziții noi ale UAP – Pictură, desen și lansări de carte

Expoziții de pictură și desen însoțite de lansarea unor volume ce au în prim-plan membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și studenți la arte, sunt programate pentru perioada 4 – 8 iulie.

Pe 4 iulie, la Elite Art Gallery din  București, de la ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură comparată „Tema”, cu lucrări semnate de Cristian Dițoiu și Horea Paștina. Lucrările oferă repere de citire ale naturii prin semne și forme ce-și creionează discursul de interpretare prin metode distincte. Creațiile vor fi prezentate până pe 31 iulie.

Galeria Art-Hoc din Timișoara găzduiește în aceeași zi, de la ora 19:00, vernisajului expoziției de pictură și desen în care protagoniști vor fi Matyas Laszlo și Valeriu Sepi. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 3 august.

Pe 5 iulie, la Galeria „Arta1” din Craiova va fi deschisă expoziția „Licență” promoția 2023, prilej cu care vor expune absolvenții programelor de studii licență: Arte Plastice (Pictură și Sculptură) și Artă Sacră (Restaurare icoană și Restaurare pictură murală) din cadrul Universității din Craiova.  Expoziția este deschisă până pe 14 Iulie 2023.

Două evenimente vor avea loc pe 6 iulie. Va debuta expoziția „Dinamică vizuală”, în cadrul căreia, până pe 28  august, expun 53 de artiști. Manifestarea va fi găzduită de foaierul cinematografului Independența din Târgoviște. Vernisajul este programat la ora 17:00. Curatori sunt Marius Barb – Barbone și Mircea Mureșan.

La Galeria de Artă Ploiești va putea fi vizitată, până pe 19 iulie, expoziția de pictură „Osmoze picturale” a artistei Popa Barbara-Brigita, care de-a lungul timpului a explorat o gamă largă de tehnici și stiluri, evoluând și experimentând într-o manieră continuă. A creat sute de lucrări, iar 50 dintre ele vor fi prezentate în această expoziție.

Retrospectivă Constantin Calafateanu și album-jurnal Marin Petre Constantin

Alte două evenimente sunt propuse pentru 7 iulie. În galeria Art Nouveau de la Palatul Culturii din Târgu Mureș, de la ora 16:00, va fi deschisă retrospectiva Constantin Calafateanu, pictor și literat român, născut la Tulcea, pe 23 mai 1911. Cu studii la Lyon (1928 – 1929), Sorbona şi Paris (1929 – 1931), cu o licență în litere și filosofie la Universitatea din București (1932), a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Uniunii Artiştilor Plastici Francezi, membru al Maison d’Artists din Paris. Cu ocazia vernisajului, va fi lansat și volumul de memorii „Constantin Calafateanu – Însemnările unui pictor regăsit”, volum îngrijit de criticul și istoricul de artă Luiza Barcan, cea care este și curatoarea expoziției.

La Galeria „Ion Frunzetti” din Bacău, va fi vernisată, la ora 17:00, expoziția „Vise în culoare” a artistei Tamara Antal. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 30 iulie.

Pe 8 iulie, va avea loc evenimentul „Memorialul Ocnele Mari – Vasile Militaru”, iar în Salina de la Ocnele Mari va fi prezentată o expoziție lucrări semnate de Ervant Nicogosian, pictor născut la Odesa, care a trecut timp de șapte ani prin Gulagul rusesc, pentru ca apoi să se stabilească în România, unde a devenit unul dintre creatorii importanți ai țării nostre.

În Râmnicu Vâlcea, la ora 17:00, va fi dezvelită placa de ideintificare a mozaicului „Bătălia de la Posada”, operă de artă plasată pe fațada Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale și semnată de artistul Ervant Nicogosian.

Tot pe 8 iulie, de la ora 18:00, va fi lansat la Muzeul de Istorie Dâmbovița (Târgoviște) primul volum al albumului-jurnal al pictorului Marin Petre Constantin, prefațat de Alexandru Măciucă. Cu acest prilej va fi inaugurată și o expoziție retrospectivă a artistului. Pe parcursul celor 256 de pagini ale albumului, au fost reproduse 126 de studii de culoare, 80 de desene, fotografii, pagini de manuscris și note explicative care întregesc și completează textul confesiv. Primul volum este dedicat perioadei 1944 – 1976.