Expozițiile lunii noiembrie, la Palatele Brâncovenești
Trei expoziții care cuprind lucrări de pictură, artă contemporană și icoane sunt deschise luna aceasta în galeriile de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești.
„Incognito”
Parterul Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia va găzdui, începând cu 5 noiembrie 2022, de la ora 14:00, expoziția „Incognito” a artistului Ion Isaila, curatoriată de Cristina Simion.
„Isaila e o figura solitară. Fără a putea fi asimilat unei mișcări sau unui grup artistic, refuzând imaginea mitică a artistului «diferit de ceilalți», căutând esența prin eforturi ciclice, monotone, aparent lipsite de aura inspirației, de strălucirea spontaneității creatoare, dar impregnate de o viziune artistică armonică și monumentală, Ion Isaila are o veritabilă vocație de constructor în arta contemporană. «Incognito» e o retrospectivă căreia i se refuză explicit acest statut. Prezentând publicului serii diferite de lucrări reprezentative nu atât unor perioade de creație distincte, cât idealului artistic pe care Isaila îl urmează, expoziția este gândită astfel încât să propună o selecție impresionantă prin sobrietate ascetică”, spune curatoarea.
Expoziția va rămâne deschisă până pe 28 noiembrie.
„O viață într-o valiză”
Galeria Cuhnie găzduiește în perioada 6 noiembrie – 3 decembrie expoziția „O viață într-o valiză”. Curator este Iuliana Mihalcea.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 27 noiembrie, începând cu ora 13.30.
Întregul calvar al exilului de la începutul războiului din Ucraina a fost concretizat într-un proiect cultural numit „O viață într-o valiză”, care pornește din Paris, punctul de destinație al refugiaților, și se întoarce spre Ucraina travesând țările străbătute în zilele exilului. Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Institutului Cultural Român.
O poetică sumbră însoțește imaginile desfășurate în expoziție, iar drama transpare în lucrările fiecărui artist.
Formatul flexibil al proiectului a permis cooptarea unor plasticieni ai țărilor străbătute iar, în final, ajuns în România, artiștii găzduiți de expoziția de pictură și artă contemporană de la Palatul Mogoșoaia sunt Felix Aftene, Ion Tițoiu, Maria Constantinescu, Florentin Sîrbu, Lelia Rus Pîrvan, Florin Stoiciu, Ignat Ștefanov, Eusebio Spînu, Ion Nedelcu, Ioana Lavinia Streinu, Mariana Constantinescu, Marieta Besu, Ana-Maria Ceară, Iulia Pană, Cosmin Grosu, Cristina Tudorache, Anca Pașa Deaconu, Alexandru Potecă, Gheorghe Udrea, Cătălin Trandafir, Andreea Rădulescu, Anca Georgescu, Liz Martoncsak, Iulia Mihalcea, Jorg Kub, Thomas Leimer și Strajeț Piotr Grigorovici.
„Ferestrele Credinței”
La galeria Foișor, Raluca Rogozea și Natalia Lazăr invită la expoziția de icoane intitulată „Ferestrele Credinței”. Vernisajul va avea loc pe 12 noiembrie, de la ora 13:00, însă publicul poate vizita expoziția începând cu data de 6 noiembrie și până pe 30 noiembrie.
Vor fi expuse mai mult de 30 de icoane, reprezentând stiluri iconografice specifice picturii pe sticlă, de la arta populară naivă a zonei Nicula, la stilul bizantin. Printre exponate se află icoane realizate de cele două colecționare aduse în fața publicului vizitator pentru prima dată.
Colecția Raluca Rogozea, din care fac parte și creații proprii, este o continuare a Colecției de icoane pe sticlă „Remus Rogozea”, tatăl său, cu rădacinile în Țara Făgărașului, într-o sinteză a tradiției cu tehnici și culori moderne. Între principalele teme se regăsesc „Maica Domnului Îndurerată”, „Sf. Gheorghe”, „Sf. Haralambie”, „Sf. Ioan Botezătorul” și „Îngroparea lui Iisus”.
Colecția Natalia Lazăr este concepută ca un parcurs al icoanelor pe sticla ce poartă un întreg univers de inspirație divină si dezvăluie o amplă viziune ce reunește trecutul și viitorul, într-un prezent continuu: „Cina cea de Taină”, „Botezul Domnului”, „Maica Domnului Îndurerată”, „Praznicar”.
Între trecut și viitor, colecțiile permit familiarizarea vizitatorilor cu motivele ancestrale regăsite în tehnica picturii pe sticlă.