Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Exuberanţă cromatică, într-o expoziție Vasile Sarcă la Veneția
vasile sarca, archaeologia

Exuberanţă cromatică, într-o expoziție Vasile Sarcă la Veneția

Expoziția de pictură contemporană „Incantaţii” („Incanti”), semnată de artistul Vasile Sarcă, va fi deschisă în perioada 3 – 17 martie 2022, în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Lucrările expuse constituie creaţii ce dovedesc asimilarea tradiţiei unor maeştri care s-au impus în arta contemporană românească din a doua jumătate a secolului XX prin limbajul modern, sapienţa compoziţională şi exuberanţa cromatică, inspirând abordări estetice ce au condus la astfel de opere, a căror expresivitate îndreptăţeşte promovarea într-un mediu cultural deopotrivă exigent, diversificat şi receptiv precum cel italian, transmite ICR Veneția.

Expoziţia contribuie la promovarea artei contemporane româneşti pe plan internaţional, dar și a creaţiei lui Vasile Sarcă, autor inspirat de artişti ca Ion Alin Gheorghiu (1929 – 2001), Constantin Piliuţă (1929 – 2003), Ion Octavian Penda (1956 – 2011), Viorel Mărginean (1933 – 2022), Teodor Buzu (n. 1960).

vasile sarca, laguna

Vasile Sarcă, „Lagună”

Lucrările lui Vasile Sarcă reliefează o imaginaţie cromatică ce creează, atât în compoziţia peisagistică, cât şi în natura statică, o strategie de construcţie a imaginii prin recursul la abstract şi la geometria formei.

Cine este Vasile Sarcă

Vasile Sarcă s-a născut la 20 mai 1958, în Brăila. A absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti, în 1984, apoi s-a dedicat picturii de şevalet, mentori fiindu-i Viorel Mărginean, Ion Octavian Penda, Ion Alin Gheorghiu şi Constantin Piliuţă.

Este membru al Filialei de Pictură Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

A avut numeroase expoziţii personale în țară și străinătate (Praga, Veneția, Viena), dar a participat și în expoziții colective, pe plan național și internațional.

Expoziţia de la Veneția se înscrie în seria anuală a colaborărilor ICR cu filialele centrale şi judeţene ale Uniunii Artiştilor Plastici din România, având menirea de a promova arta contemporană românească într-unul dintre cele mai importante oraşele culturale europene.

Fotografie principală: „Archeologia”, de Vasile Sarcă. Credit foto: ICR