Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Familia Medici în expoziție la New York
Familia Medici in expozitie la New York

Familia Medici în expoziție la New York

O nouă expoziție s-a deschis la MET NY (Metropolitan Museum of Art New York)- “The Medici: Portraits and Politics. 1512-1570”( Familia Medici: Portrete și politică.)

Curatoriată de Keith Christiansen și Carlo Falciani, expoziția se centrează pe imaginile portretistice ale uneia dintre cele mai fascinante și puternice – politic, economic și cultural- familii din Europa Renașterii- familia Medici.

Factor determinant în marea politică europeană timp de 2 secole, familia Medici s-a înconjurat permanent de artiști celebri devenind, în cap cu Lorenzo, unii dintre cei mai renumiți și merituosi Mecena ai artei, mecenatul și comenzile lor generând capodopere și catalizând Renașterea italiană.

În jurul lor au gravitat artiști celebri precum Botticelli, Rafael, Michelangelo, Bronzino, Pontormo sau Benvenuto Cellini.

Expoziția de la MET se centrează pe opere din secolul al 16-lea când portretul de curte acționează nu atât ca reper mnemonic de familie cât ca status- simbol, ca o efigie rafinată a puterii, a ambiției politice și culturale sau, uneori, ca imagine cât mai asemănătoare portretizatului de trimis cu fală și pompă la Curți regale sau nobiliare străine, în vederea mariajelor dinastice aranjate.

Selecția de la MET repune într-un context exegetic complex câteva capodopere universale ale artei portretului.

Citiți integral: https://bit.ly/3hykA9N