Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Fantastyfrolia”, expoziție Ioana Băltan la galeria Iomo
ioana baltan, good morning sunshine! 198x246cm,2024, iomo

„Fantastyfrolia”, expoziție Ioana Băltan la galeria Iomo

„Fantastyfrolia: O poveste pictată în culori de marțipan” este expoziția personală a artistei Ioana Băltan care va fi vernisată la galeria Iomo de la Combinatul Fondului Plastic în seara de 8 martie.

Curatoriată de Gilda Ghinoiu, expoziția este „un îndrumar de revizitare a memoriei prunciei”.

„Operând reguli de compoziție specifice curentului Cartoon Glam, în care figura umană domină suprafața de reprezentare, Ioana Băltan reușește să creeze, prin mijloace picturale, un îndrumar de revizitare a memoriei prunciei, în economia căruia, mai întâi, izolează elemente cu încărcătură simbolică – un unicorn, o acadea, un iepuraș- ulterior organizându-le în ecosisteme vizuale guvernate de legile esteticii hiper-feminine. Harta imaginară a Ioanei urmează astfel, logica inversă a construcției romanului de creștere -bildungsroman- fie el literar sau vizual. Dacă în bildungsroman personajul principal descoperă necunoscutul, învață să gestioneze realitatea înconjurătoare dezvoltând abilități noi și urmând un traseu narativ liniar cu început și  finalitate, în seria Ioanei Băltan, acesta redescoperă cunoscutul uitat, fiind confruntat cu secvențe de copilărie supuse non logicii memoriei emoționale. Liniaritatea narațiunii este astfel pulverizată în fărâme de amintiri developate aleator pe suprafețe de dimensiuni mari, lucrate în ulei pe pânză. Privitorului îi sunt servite felii din arhivele emoționale ale artistei, arhivele acelui illo tempore perfect conservat sub cărnurile păpușilor plastifiate aflate în prim plan. Ioana Băltan crește lumina compozițiilor sale prin juxtapunerea tentelor desaturate celor saturate. Galbenul de neapole, galbenul de stronțiu sau rozurile de thalo crimson câștigă un înalt indice valoric în compania albastrului de cobalt, violetului magenta și verdelui de China. Ritmarea suprafețelor lucrate în tente oranj ultra saturate cu umbre arse transformă unele compoziții din static- reprezentative în dinamic- narative, înfățișând privitorilor personajele păpușesti în mișcare. Pe neașteptate, zânele de plastic par a se mișca, grației asocierilor cromatice exprimate de artistă”, extras din textul curatorial.

Despre Ioana Băltan

Ioana Băltan (n. Dragomirești, Dâmbovița) locuiește și lucrează la Londra. A urmat cursurile Universității Naționale de Arte din București, unde a obținut o diplomă de licență în pictură în 2015. În același an, Băltan a obținut diploma de licență a Departamentului de Pregătire Didactică eliberată de aceeași instituție. Și-a continuat studiile la Academia de Arte Frumoase Brera din Milano, obținând o diplomă de master în Arte Plastice în 2017 și o a patra diplomă masterală în Strategii de Creație în Pictură eliberată de Universitatea Națională de Arte București.

A expus la Londra, Veneția, Cairo si București în show-uri personale sau de grup. Picturile Ioanei Băltan relevă preocuparea artistei pentru abordările contemporane ale figurii feminine. Compozițiile de dimensiuni mari sunt gândite precum un corpus de cercetări vizuale privind portretizarea arhetipurilor feminine, cu un accent puternic asupra modului în care aceste subiecte au fost tratate de-a lungul timpului, fie ca personaje de o frumusețe angelica, creaturi grotești sau, mai recent, ca simulacre animate. Zeițele urbane ale Ioanei Băltan sunt înconjurate de peisaje fantastice decorate cu elemente cosmice și învăluite de lumini artificiale.

Imagine: „Good Morning, Sunshine!” (2024), ulei pe pânză, 198×246 cm