Femei în artă – Berthe Morisot, deschizătoare de drumuri în mișcarea impresionistă/ galerie foto
Berthe Marie Pauline Morisot a fost prima femeie membră a mișcării impresioniste și, probabil, cea mai constantă participantă a acesteia.
S-a născut într-o familie burgheză din Bourges, Franța, în 1841. Tatăl ei, Edmé Tiburce Morisot, a fost prefect al departamentului Cher, în centrul Franței. Este posibil ca mama ei, Marie-Joséphine-Cornélie Thomas, să fi fost strănepoata lui Jean-Honoré Fragonard, dar această legătură a fost pusă sub semnul întrebării.
Berthe Morisot a avut un frate și două surori. Cu una dintre surori, Edma, a învățat să picteze. La acea vreme, femeile nu aveau voie să intre la École des Beaux-Arts de Paris, așa că surorile au fost instruite în particular, mai întâi de Geoffroy Alphonse Chocarne, apoi de Joseph Guichard, Achille Oudinot și Jean-Baptiste Camille Corot. Ambele și-au făcut debutul la Salonul din 1849 de la Paris. În timp ce Edma a renunțat în cele din urmă la pictură, Berthe a continuat să picteze.
Morisot, a cărei familie s-a mutat la Paris când era tânără, își petrecea după-amiezile copiind marii maeștri la Luvru, unde i-a întâlnit pe Henri Fantin-Latour și Édouard Manet. La vârsta de 33 de ani, s-a căsătorit cu fratele mai mic al lui Manet, Eugène, care a sprijinit-o extrem de mult în cariera sa.
Printre numeroasele sale lucrări, Morisot a pictat aproximativ 70 de portrete ale fiicei lor, Julie, iar când Berthe a murit, în 1895, Julie și-a făcut o misiune de viață din a păstra vie memoria mamei sale, colecționându-i lucrările și expunându-le în mod regulat cu ajutorul soțului ei, pictorul Ernest Rouart. Datorită moștenirii lui Michel Monet în 1966 și a unei donații din partea copiilor lui Julie Manet în 1990, Muzeul Marmottan Monet din Paris deține acum cea mai importantă colecție de opere ale lui Morisot din lume.
Prima mare expoziție britanică a artistei deschizătoare de drumuri din 1950 încoace
În parteneriat cu Musée Marmottan Monet, Paris, expoziția „Berthe Morisot: Shaping Impressionism” de la Dulwich Picture Gallery din Londra, deschisă până la 10 septembrie, reunește aproximativ 30 de capodopere ale lui Morisot din colecții internaționale, pentru a dezvălui artista ca deschizătoare de drumuri în această mișcare.
Membră fondatoare a grupului impresionist, Berthe Morisot (1841-1895) a fost cunoscută pentru imaginile pictate cu rapiditate ale vieții contemporane și pentru scenele domestice intime. Ea a figurat în mod proeminent în expozițiile impresioniste și a sfidat normele sociale pentru a deveni una dintre cele mai influente figuri ale mișcării.
Expoziția de la Londra include, de asemenea, opere de artă ale unor mari artiști precum Reynolds, Gainsborough și Fragonard, bazându-se pe noi cercetări și pe materiale de arhivă inedite de la Musée Marmottan Monet pentru a urmări rădăcinile inspirației sale, dezvăluind modul în care Morisot s-a implicat în arta și cultura secolului al XVIII-lea, subliniind în același timp originalitatea viziunii sale artistice, care a diferențiat-o în cele din urmă de predecesorii săi.
Spre deosebire de colegii ei, ea a vândut foarte puține tablouri, ceea ce explică de ce este și astăzi foarte rar reprezentată în muzee.
Muzeul Marmottan Monet este o excepție, deoarece descendenții artistei au dorit ca acesta să găzduiască prima colecție din lume a operelor sale. Peisaje din Normandia, peisaje marine din Nisa, grădini înflorite și portrete de tinere fete în floare îi urmăresc evoluția artistică. Gustul său pentru culori deschise, pastelate, talentul ei pentru desen și libertatea stilului său au fost extrem de mult admirate de prietenii săi. Douăzeci și cinci de tablouri, șaizeci și cinci de acuarele, pasteluri și desene alcătuiesc singura colecție muzeală care cuprinde opera acestui mare maestru.
Colecția permanentă de la Musée Marmottan Monet este cea mai mare colecție publică din lume a lucrărilor artistei.
Foto credit: Dulwich Picture Gallery