Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Femei în artă – Faith Ringgold, activistă pasionată și inventatoare în multe medii artistice
tar beach, woman o a bridge, faith ringgold

Femei în artă – Faith Ringgold, activistă pasionată și inventatoare în multe medii artistice

Faith Ringgold, cu o carieră de șapte decenii care a cuprins cărți de succes pentru copii, activism incisiv și lucrări în diverse medii, este recunoscută internațional pentru cuverturile ei pictate, pline de acțiune și bogate în detalii.

Bucurându-se de o recunoaștere mult timp refuzată artiștilor vizuali de culoare, Ringgold este – între altele – creatoarea „Tar Beach” (din seria „Woman on a Bridge” din 1988), ce spune povestea unei fetițe de 8 ani, Cassie Louise Lightfoot, care zboară de pe acoperișul blocului în care locuiește în Manhattan pe cerul nopții. În 1991, a fost adaptată într-o carte pentru copii care a devenit un element de bază în clasele de școală primară din Statele Unite.

Ringgold s-a născut Faith Willi Jones în 1930, în cartierul Harlem din Manhattan. Mama ei, designer de modă și croitoreasă, a încurajat-o să fie creativă. A fost licențiată la City College of the City University of New York în 1955, apoi a predat arta în școlile publice din New York și a lucrat la un masterat la City College, pe care l-a terminat în 1959.

„Eu creez lucrări care mă mulțumesc, care mă emoționează, care îmi vorbesc. Dar trebuie să spună o poveste care să fie profundă”, spunea artista care a decedat anul acesta, în luna aprilie, la vârsta de 93 de ani.

Pictură și activism

Picturile în ulei și afișele lui Ringgold din anii 1960 conțineau mesaje politice puternice în sprijinul mișcării pentru drepturile civile. Ea a manifestat împotriva excluderii artiștilor de culoare și a femeilor de către Muzeul Whitney de Artă Americană din New York și Muzeul de Artă Modernă în perioada 1968 – 1970. A fost arestată pentru profanarea drapelului american în 1970, în calitate de participantă la The People’s Flag Show, care a avut loc la Judson Memorial Church din New York, ulterior, în 1971, a co-fondat Where We At, un grup de artiste afro-americane.

Între lucrările ei manifest se numără „Woman Freedom Now”, „Woman Free Yourself” și seria „Windows of the Wedding”, realizate în anii 1970.

A predat cursuri la universitate, iar în 1973 a renunțat pentru a se dedica artei ei. A trecut de la pictura tradițională la ample picturi acrilice pe pânză, cu margini luxuriante de țesătură, precum thangkas tibetane. Împreună cu mama ei, Willi Posey, a lucrat la confecționarea unor măști elaborate inspirate de costumele tribale africane. A realizat și „păpuși” din țesături și figuri mai mari de pluș, multe semănând cu persoane reale. Faith Ringgold a folosit unele dintre aceste lucrări în performance-uri. În plus, a utilizat tehnici artizanale demonstrând importanța familiei, a originilor și a colaborării artistice.

Din 1984 până în 2002, Ringgold a fost profesor la University of California din San Diego. A publicat mai multe cărți pentru copii, iar în 1995, memoriile.

die, seria american people

„Die” din seria „American People”, 1967, diptic, ulei pe pânză (c) MoMA

Expoziții solo și colective

Faith Ringgold (1930 – 2024) a debutat expozițional solo în 1967, la Galeria Spectrum din New York. Retrospective ale operei ei au fost organizate de Universitatea Rutgers, New Brunswick (1973), Studio Museum in Harlem, New York (1984), Fine Arts Museum of Long Island, Hempstead (1990), Serpentine Galleries London (2019) și Glenstone Museum.

În 2022, la New Museum a fost organizată o retrospectivă a operei artistei americane care a cuprins de la lucrări create ca răspuns la perioada în care demonstra pentru drepturile civile până la piese autobiografice ce spun povești ale Renașterii din Harlem.

Lucrările lui Ringgold au fost incluse în numeroase expoziții dedicate artei politice, artei feminine și artei afro-americane, precum și în Bienala Whitney (1985). Realizările ei ca artistă, profesoară și activistă au fost recunoscute prin numeroase distincții, inclusiv premiile National Endowment for the Arts pentru sculptură (1978) și pictură (1989), o bursă a John Simon Guggenheim Memorial Foundation (1987) și în jur de 20 de doctorate onorifice.

Creațiile ei se găsesc în colecții ale unora dintre cele mai importante muzee din lume, între care Museum of Modern Art New York, Philadelphia Museum of Art, Guggenheim Museum și Whitney Museum.

Fotografie principală: „Woman on a Bridge #1 of 5: Tar Beach” © 2023 Faith Ringgold / Artists Rights Society (ARS), New York, courtesy ACA Galleries, New York