
Femei în artă – Laura Owens, dincolo de limitele pânzei
Artista americană Laura Owens este recunoscută pentru abstracțiunile pe care le realizează de decenii, care sunt parțial pictate și parțial serigrafiate, făcând să pară că aceste lucrări au fost realizate parțial de mână și parțial de mașină chiar dacă aproape totul este realizat manual.
Owens a început să își expună lucrările la mijlocul anilor ’90 și a devenit rapid cunoscută pentru abordarea sa inovatoare a picturii. Lucrările ei combină metodele tradiționale cu cele neconvenționale, inclusiv imprimarea și manipularea digitală, pentru a crea iluzii de profunzime, extinzându-și picturile dincolo de limitele pânzei în spațiul tridimensional. Picturile sale sunt adesea autoreferențiale și se inspiră în mare măsură din istoria artei, artele decorative și tradițiile meșteșugărești, precum și din mass media și întâmplări personale.
Laura Owens (n. 1970) s-a născut în Euclid, Ohio, și trăiește și lucrează în Los Angeles. A expus la muzee importante, inclusiv la Cleveland Museum of Art (2021), Fondation Vincent van Gogh din Arles, Franța (2021), CCA Wattis Institute for Contemporary Arts din San Francisco (2016), Secession din Viena (2015), Kunstmuseum Bonn (2011), Kunsthalle Zürich (2006) și Museum of Contemporary Art din Los Angeles (2003). În 2017, Whitney Museum din New York a organizat o retrospectivă a lucrărilor ei, la mijlocul carierei, care a fost prezentată la Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles și la Muzeul de Artă din Dallas.
Pictură, sculptură și cărți realizate manual sunt incluse primei expoziții a lui Owens la New York în ultimii opt ani, deschisă până la 19 aprilie 2025 în Matthew Marks Gallery.
Owens a abordat mereu meticulos și experimental creația artistică. Fiecare element este realizat manual în atelierul ei, prin procese care necesită o muncă intensă. Un singur panou poate avea peste o sută cincizeci de straturi de serigrafie imprimată manual, peste care Owens pictează ulterior. Ea realizează și piese în mișcare, care indică în mod continuu contextele lor spațiale și temporale.
Credit foto: Matthew Marks Gallery