Femei în artă – Martha Susan Baker, cea mai importantă pictoriță de miniaturi din epoca modernă
Martha Susan Baker a studiat și a predat la Institutul de Artă din Chicago și a fost renumită în întreaga lume în special pentru picturile ei în miniatură pe fildeș, una dintre acestea aflându-se la Muzeul Luvru din Paris.
La vârsta de doar 39 de ani, în 1911, a murit din cauza unei apendicite. La momentul decesului lui Baker și în plină ascensiune, artista fusese angajată să picteze un portret al președintelui american William Taft.
Primele picturi ale lui Baker au fost caracterizate de o paletă subtilă, aproape monocromatică. După ce a studiat desenul în pastel în timpul unei șederi la Paris, în perioada 1906 – 1909, lucrările ei s-au îndreptat spre ceea ce un contemporan poate considera o manieră mai „modernă”, caracterizată de culori vii, precum în autoportretul ei din 1911.
Ea a realizat și picturi murale, iar acestea pot fi văzute în Fine Arts Building din Chicago.
Martha Susan Baker, pictoriță de portrete și miniaturi, era originară din Evansville, Indiana. În 1898, și-a finalizat studiile cu onoruri la Institutul de Artă din Chicago. A lucrat apoi acolo ca instructor de schiță și pictură în acuarelă, până în 1904, și a predat pentru scurt timp și la Academia de Arte Frumoase din Chicago (fondată în 1902).
Baker a excelat ca pictoriță de portrete și lucrări figurative, dar a fost cunoscută mai ales pentru portretele sale în miniatură, un gen care s-a bucurat în SUA de o renaștere începând cu anii 1890. Pictorul spaniol Joaquin Sorolla y Bastida, care a vizitat Chicago în 1909 și din nou în 1911, a declarat-o pe Baker drept cea mai importantă pictoriță de miniaturi din epoca modernă. Baker a pictat și peisaje în acuarelă și în ulei și a fost unul dintre puținii artiști care au creat picturi murale pe scara de la etajul zece al Fine Arts Building, un centru vital al vieții culturale din Chicago, la începutul secolului al XIX-lea, unde și-a deschis un atelier în 1899.
Unul dintre cele mai promițătoare talente artistice din Chicago
Până în 1903, era recunoscută pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai importanți artiști tineri din Chicago. Ea a fost printre cei patru artiști din Chicago care au participat la Expoziția Universală din 1900 de la Paris și a expus și la Salonul din Paris, la Academia Regală de Arte din Londra și în SUA. În Chicago, lucrările ei au fost văzute în expoziții anuale de artă americană ale Institutului de Artă și în expozițiile anuale ale Societății Artiștilor din Vest.
Martha Susan Baker era, la nivel local, aclamată ca unul dintre cele mai promițătoare talente artistice din Chicago când a murit brusc, cu puțin timp înainte de a împlini 40 de ani. În decurs de un an, Institutul de Artă a organizat o expoziție comemorativă cu mai mult de 50 dintre picturile, pastelurile și miniaturile ei, însoțită de un catalog ilustrat. Vizitatorii, după cum a observat Chicago Daily News, „nu pot să nu se întrebe care ar fi fost împlinirea dacă ar fi trăit până la o perioadă de maturitate a realizărilor”.
Lucrări ale ei fac parte din colecții precum Cincinnati Art Museum (Cincinnati, Ohio), Cleveland Art Museum (Cleveland, Ohio), Fine Arts Building din Chicago, M. Christine Schwartz Collection (Northbrook, Illinois), Metropolitan Museum of Art (New York), Louvre (Paris), Union League Club (Chicago, Illinois) și Vanderpoel Collection (Beverly, Illinois).
Fotografie principală: Autoportret, 1911, Martha Susan Baker