
Femei în artă – Mary Heilmann, minimalismul și etosul generației Beat
Artista americană Mary Heilmann, influențată de contracultura anilor 1960 și de minimalismul geometric, și-a centrat opera pe culori exuberante și forme neobișnuite.
Whitney Museum găzduiește, până la începutul anului viitor, expoziția „Long Line”, care invită la o conexiune socială și la implicarea în arhitectura clădirii, râul Hudson și în peisajul urban înconjurător.
Mediul imersiv include o extindere pictată manual a lucrării „Long Line” a lui Heilmann din 2020, precum și o varietate de scaune sculpturale legate de mobilierul pe care l-a expus în galerii și case. „Long Line” a fost influențată de experiența artistei privind valurile de pe coastele din Long Island și California.
Această nouă instalație site-specific, „Mary Heilmann: Long Line”, marchează zece ani de la deschiderea acestei clădiri, pentru care Heilmann a creat „Mary Heilmann: Sunset” (2015). Acest proiect, care a inclus o reproducere mare a unei picturi dinamice, un film și scaunele semnate de Heilmann, a inaugurat cea mai mare galerie în aer liber a muzeului și a transformat-o într-un loc de reverie și petrecere a timpului liber, precum și un loc de reflecție asupra unui oraș în continuă schimbare.

„Mary Heilmann: Long Line”, Whitney Museum
Pictură dezinvoltă
Mary Heilmann (n. 1940, San Francisco), unul dintre cei mai importanți pictori abstracți contemporani, suprapune geometriile analitice ale minimalismului cu etosul generației Beat și se distinge întotdeauna prin abordarea adesea neobișnuită – dar întotdeauna veselă – a culorii și formei.
Cu o diplomă în literatură, Heilmann a studiat ceramica la Berkeley. După ce s-a mutat la New York, în 1968, a început să picteze. În timp ce majoritatea artiștilor de la acea vreme experimentau conceptul de dematerializare și cereau ca pictura să evite orice referire la experiența din afara prezenței materiale a operei în sine, Heilmann a optat pentru pictură, răzvrătindu-se față de regulile acceptate.
Heilmann a creat compoziții care evocă diverse asocieri. Lucrările ei pot fi nereprezentative și se bazează pe un vocabular geometric elementar – cercuri, pătrate, grile și dungi – dar întotdeauna există ceva ușor excentric, dezinvolt în ele. Simplitatea formelor este subliniată de contururi care nu sunt clar definite. În unele picturi, formele amorfe par să se topească unele în altele, pot fi distinși stropi de culoare, iar tușele sunt întotdeauna perceptibile. Tehnica de pictură lejeră a lui Heilmann ascunde o structură complexă care se dezvăluie privitorului doar treptat.

„Tehachapi #1”, 1979, de Mary Heilmann
Lucrări ale ei au fost prezentate în trei Bienale Whitney (1972, 1989, 2008) și sunt incluse în colecțiile permanente ale multor muzee din întreaga lume, inclusiv Muzeul de Artă Modernă, Muzeul Whitney de Artă Americană, MoMA San Francisco, Galeria Națională de Artă Washington DC, Muzeul Bonnefanten din Maastricht și Muzeul Städel din Frankfurt.
Este membră a Academiei Americane de Arte și Litere (2017), a fost United States Artists Oliver Fellow (2014), a primit premiul Fundației Anonymous Was a Woman (2006) și granturi de la National Endowment for the Arts și Guggenheim Foundation. Mary Heilmann trăiește și lucrează în Bridgehampton, New York și New York City. Este reprezentată de Hauser & Wirth și 303 Gallery din New York.
Fotografie principală: „Cirque Mix”, 1995, de Mary Heilmann