Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Femei în artă – Nil Yalter, prima artistă video din Turcia
nil yalter exile is a hard job, koln

Femei în artă – Nil Yalter, prima artistă video din Turcia

Nil Yalter, care va primi anul viitor trofeul Leul de Aur pentru întreaga carieră la Bienala de Artă de la Veneția, este o artistă feministă turcă. A studiat la Robert College din Istanbul, iar în prezent locuiește și lucrează la Paris.

Lucrările ei, care fac parte din numeroase colecții private și ale unor muzee din lume, includ nu numai desene și fotografii, ci și videoclipuri și performance-uri. De fapt, ea este prima femeie artistă video din Turcia.

Filmele, instalațiile și lucrările de artă conceptuală ale lui Yalter au testat normele de gen și au depășit granițele naționale. Într-un mod provocator și discret, Yalter a demonstrat că identitatea este flexibilă și mutabilă și că este adesea supusă unor schimbări în funcție de locul în care se află o persoană și de modul în care se prezintă lumii. Adesea, ea se concentrează asupra unor persoane ale căror comunități nu au fost întotdeauna vizibile pentru mase – imigranții turci care trăiesc în Franța (într-o lucrare celebră) și un diplomat francez din secolul al XVIII-lea care s-a transformat în femeie (pentru un videoclip).

La Bienala de la Veneția 2024, Nil Yalter va prezenta o nouă versiune a lucrării sale din 1974, „Exile Is a Hard Job”, despre imigranții care trăiesc departe de țara lor natală, precum și „Topak Ev.”, instalația din 1973 care seamănă cu o iurtă turcească tradițională. Ea va fi recompensată cu trofeul Leul de Aur împreună cu Anna Maria Maiolino, artistă de origine italiană. Cele două vor expune anul viitor pentru prima dată la Bienală.

nil yalter, topak ev

Nil Yalter, Topak Ev.

Timp de peste cinci decenii, Nil Yalter a folosit un aparat de înregistrare video Portapak și, mai recent, un smartphone, alături de fotografii, desene, instalații și scrieri, pentru a efectua cercetări sociocritice.

Tradiții, constructivism rus și elemente autobiografice

Născută la Cairo, în 1938, și crescută în Turcia, artista autodidactă a emigrat în Franța în 1965, unde continuă să trăiască în exil politic până în prezent. Abordarea ei paradisciplinară plasează vocile nedocumentate sau denaturate și subreprezentate nu doar în centrul artei sale, ci și în centrul societății.

A participat la mișcarea politică revoluționară și de contra-cultură franceză de la sfârșitul anilor 1960, implicându-se în dezbaterile legate de gen, de muncitorii migranți din Turcia și de alte probleme ale vremii. Aceste mișcări sociale și știința etnografică au influențat videoclipurile, performance-urile și instalațiile artistei din anii 1970, sub forma unei estetici idiosincratice și pluraliste.

Influența tradițiilor abstracte, în special cea a constructivismului rusesc, poate fi observată în picturile și lucrările sale digitale încă din primii ani de carieră. Lucrările lui Nil Yalter reflectă un stil care îmbină toate aceste influențe împreună cu elemente autobiografice, în care se întrepătrund personalul și politicul.

harem 1980 by nil yalter born 1938

Nil Yalter, Harem (1980) © Tate Modern

Lucrările lui Nil Yalter au fost expuse la instituții precum Los Angeles Museum of Contemporary Art, National Museum of Women in the Arts (Washington DC), Museum of Modern Art PS1 Gallery, Contemporary Art Center (Vancouver, Canada), Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris și Hessel Museum of Art din New York. Creațiile ei se află în colecțiile permanente ale Tate Modern, Istanbul Modern, Centre Pompidou, Fonds National d’Art Contemporain și Museum Ludwig, printre altele.

Fotografie principală: Nil Yalter, „Exile is a Hard Job”, prezentată la Koln © Nil Yalter