Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Femei în artă – Rosa Bonheur, pionier în practica artistică a secolul XIX
the horse fair, targul de cai, rosa bonheur

Femei în artă – Rosa Bonheur, pionier în practica artistică a secolul XIX

Rosa Bonheur este considerată o artistă în afara oricăror norme, pionier în ceea ce priveşte mişcarea de emancipare a femeilor şi este cunoscută pentru că a adus existenţa vieţuitoarelor în centrul operei sale.

S-a îmbrăcat precum un bărbat, a pictat ca un bărbat și a fost una dintre cele mai de succes femei din vremea sa. În afară de picturi, a realizat lucrări de grafică, sculptură şi fotografie.

Un pastel inedit al Rosei Bonheur a fost vândut anul acesta, în martie, la Christie’s, pentru aproximativ 240.000 de euro. Pasionată de Statele Unite, pe care nu le-a vizitat vreodată, a realizat „Etude pour l’émigration des bisons” în 1896, după ce l-a întâlnit pe Buffalo Bill în Franța, la Expoziția Universală din 1889. În acea perioadă, Rosa Bonheur a pictat și un portret ecvestru al legendarului vânător de bizoni, păstrat în prezent la Buffalo Bill Center of the West (SUA).

rosa bonheur

„Etude pour l’émigration des bisons”, Rosa Bonheur

În 2022, o retrospectivă la Musée des Beaux-Arts din Bordeaux și la Musée d’Orsay din Paris a scos-o pe artistă din conul de umbra în care se afla, după ce a fost – probabil – pictorița cea mai cunoscută și cel mai bine vândută din secolul său, atât în Franța, cât și în Anglia și Statele Unite, potrivit specialiștilor.

Rosa Bonheur, cunoscută și pentru cafenelele pariziene care îi poartă numele și ca simbol homosexual, și-a petrecut ultimii 40 de ani din viață la Château de By din Thomery, în Seine-et-Marne, dintre care 30 alături de prietena ei din copilărie Nathalie Micas, de asemenea pictoriță, care a murit în 1889.

Debut la 19 ani în Salonul de la Paris

Rosa Bonheur (16 martie 1822, Bordeaux – 25 mai 1899, Thomery) a fost instruită în pictură de tatăl ei, care i-a încurajat talentul artistic și independența. Precoce și înzestrată, a avut succes de la o vârstă fragedă – a expus pentru prima dată la Salonul de la Paris la vârsta de 19 ani și a primit medalii pentru lucrările sale.

Dragostea lui Bonheur pentru animale, în special pentru cai, i-a oferit inspirație. A lucrat pornind de la observarea directă a naturii, a păstrat o mică menajerie, a frecventat abatoare și a disecat animale pentru a dobândi cunoștințe anatomice.

O astfel de pictură a fost cea care a propulsat-o pe Bonheur spre faima internațională. „Târgul de cai” (1853; se află la Met din New York), care înfățișează piața pariziană de cai, a fost prezentată la Salonul de la Paris, unde a fost aclamată. Ulterior, lucrarea a făcut un turneu în Marea Britanie și în SUA și a fost difuzată pe scară largă sub formă de gravură.

Rosa Bonheur a trăit în mod neconvențional – își purta părul scurt, fuma și locuia cu partenera ei, Nathalie Micas. Pentru a picta „Târgul de cai”, a obținut permisiunea poliției locale să poarte pantaloni pentru a putea lucra nestingherită în acel mediu. „Cât privește privește bărbații, îmi plac doar taurii pe care îi pictez”, spunea ea.

În ciuda faptului că trăia și, după cum au afirmat unii critici, picta ca un bărbat, a fost prima artistă decorată cu însemnele Legiunii de Onoare, în 1865, și, trei decenii mai târziu, a fost prima femeie care a devenit ofițer al Legiunii de Onoare.

După moartea ei, a fost discutată ca o figură importantă în istoria artei, în special pentru rolul său de pictoriță, iar operele sale se află în colecții private și în colecțiile unor instituții importante din lume, precum Metropolitan Museum of Art, Musée de l’Orangerie, Musée des Beaux-Arts de Bordeaux, Château Musée Rosa Bonheur și Musée Nationale du Château de Fontainebleau.