Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un pastel inedit al celebrei pictorițe de animale Rosa Bonheur, vândut cu aproximativ 240.000 de euro
rosa bonheur

Un pastel inedit al celebrei pictorițe de animale Rosa Bonheur, vândut cu aproximativ 240.000 de euro

Un pastel inedit al Rosei Bonheur, pictoriță de animale și figură feministă din secolul al XIX-lea, a fost vândut în 20 martie, la Christie’s, cu 239.400 de euro cu taxe, a anunțat casa de licitații.

Măsurând 94 cm lungime (pe 57 cm lățime) și intitulat „Etude pour l’émigration des bisons” (Studiu pentru emigrarea bizonilor), acesta este probabil cel mai mare desen cunoscut al artistei, potrivit lui Hélène Rihal, șefa Departamentului de desene vechi și din secolul al XIX-lea de la Christie’s Paris.

Fascinată de Vestul american

Lucrarea este pregătitoare pentru o pictură cu aceeași compoziție aflată într-o colecție privată. Aflat într-o stare de conservare foarte bună, acest pastel de mari dimensiuni realizat de Rosa Bonheur este unul dintre desenele-cheie ale acestui sezon la Christie’s.

Rosa Bonheur (1822-1899), pasionată de Statele Unite, pe care nu le vizitase niciodată, a realizat această lucrare în 1896, după ce l-a întâlnit pe Buffalo Bill în Franța, la Expoziția Universală din 1889. În această perioadă, Rosa Bonheur a pictat și un portret ecvestru al legendarului vânător de bizoni, păstrat în prezent la Buffalo Bill Center of the West din Wyoming, în Statele Unite.

În 2022, o expoziție retrospectivă la Musée des Beaux-Arts din Bordeaux și la Musée d’Orsay din Paris a scos-o pe artistă din uitarea în care căzuse, după ce fusese probabil cea mai cunoscută și cea mai bine vândută femeie pictor din secolul său, atât în Franța, cât și în Anglia și Statele Unite, potrivit specialiștilor.

Rosa Bonheur, cunoscută mai mult pentru cafenelele pariziene care îi poartă numele și ca simbol homosexual decât pentru pictura sa înainte de această retrospectivă, și-a petrecut ultimii 40 de ani din viață la Château de By din Thomery, în Seine-et-Marne, dintre care 30 alături de prietena sa din copilărie Nathalie Micas, de asemenea pictoriță, care a murit în 1889.