Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Susan Hiller, una dintre cele mai influente artiste ale generației ei
aura, homage to marcel duchamp, susan hiller

Femei în artă – Susan Hiller, una dintre cele mai influente artiste ale generației ei

Susan Hiller, una dintre cele mai influente artiste ale generației ei, cu o practică multimedia inovatoare care se întinde pe mai mult de cinci decenii, este în prim-plan la Museo De Arte Contemporáneo Helga De Alvear din Spania până la finalul lunii octombrie. Aceasta este cea mai mare retrospectivă organizată de la moartea sa, în 2019.

Născută în 1940, în Florida, Susan Hiller a studiat antropologia înainte de a se dedica artei, iar de la jumătatea anilor ’60 s-a stabilit în Londra. Cariera ei a fost recunoscută prin expoziții personale și retrospective la instituții importante.

Artista a cautat mereu să analizeze ceea ce scapă raționalului și se află dincolo de ceea ce recunoaștem. Hiller a cercetat constant fascinația ambivalentă a culturii noastre față de ceea ce este dincolo de înțelegerea cotidiană normală. Ea a creat în medii variate, precum pictura, sculptura, fotografia, video și instalația.

Lucrările ei au explorat și convingerile în percepția extrasenzorială, tradițiile de interpretare a viselor, practicile de scriere automată și experiențele colective ale subconștientului, inconștientului și activității paranormale.

Puterea operei ei – reprezentată de Lisson Gallery – nu constă în apărarea sau negarea realității acestor fenomene, ci în prezentarea acestui material ca „fapte sociale” care există și care, luate împreună, dezvăluie faptul că există ceva mai evaziv, tulburător și fascinant sub suprafață decât pare ușor de înțeles la prima vedere.

susan hiller, from india to planet mars

From India to Planet Mars, 20 de negative fotografice în cutii luminate individual, montate pe perete, reproducând forme de scriere și desen automatic realizate de diverse persoane

De-a lungul carierei, Hiller a adunat și a recontextualizat o mare varietate de artefacte culturale, creând lucrări minimaliste, sobre, în serie care au împins limitele practicii post-conceptuale în teritorii necunoscute.

„Sunt angajată să lucrez cu ceea ce eu numesc fantome, adică cu resturi culturale, fragmente și lucruri care sunt invizibile pentru majoritatea oamenilor, dar extrem de importante pentru câțiva: situații, idei și experiențe care ne bântuie colectiv”, spunea artista.

midnight self portraits 1980 1989, susan hiller

Midnight Self Portraits 1980-1989, serie de autoportrete de diferite dimensiuni cu scriere automatică

Fotografie principală: detaliu din „Omagiu lui Marcel Duchamp: Aura (Green Girl)”, 2011, de Susan Hiller © Estate of Susan Hiller / Lisson Gallery