Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Femme nue couchée” al lui Picasso, scos pentru prima dată la licitație

„Femme nue couchée” al lui Picasso, scos pentru prima dată la licitație

Tabloul „Femme nue couchée”, care o reprezintă pe Marie-Thérèse Walter, iubita și muza lui Pablo Picasso, sub forma unei creaturi marine, va fi scos la licitație în premieră luna viitoare.

Sotheby’s se așteaptă ca opera de artă să fie vândută pentru o sumă de peste 60 de milioane de dolari.

Lucrarea a fost finalizată în 1932, în cea mai prolifică perioadă artistică a lui Picasso.

„Portretele făcute de Picasso muzei lui de aur Marie-Thérèse sunt embleme ale artei secolului 20 fără îndoială”, a spus Brooke Lampley, șefă de vânzări la Sotheby’s.

„Femme nue couchée” este „o odă profund lirică a dorinței nestăvilite a artistului pentru Marie-Thérèse (…) portretul captează perfect muza lui Picasso ca ultimă expresie a geniului lui”.

Picasso – Walter, una dintre marile povești de dragoste ale secolului 20

Relația lui Picasso cu Walter, considerată una dintre cele mai mari povești de dragoste ale secolului 20, a fost mulți ani ținută secret.

La vârsta de 45 de ani, într-o căsnicie nefericită, artistul s-a îndrăgostit de Walter, care avea 17 ani, când a observat-o prin fereastra Galeriilor Lafayette din Paris în 1927.

Ea a inspirat tablouri, desene și sculpturi ale maestrului, unele fiind considerate cele mai bune lucrări din cariera de opt decenii a lui Picasso.

În „Femme nue couchée”, Watter este descrisă cu membre sinuoase ale unei creaturi marine. Ea era o înotătoare pasionată, cu o grație care îl fascina pe Picasso, care nu a învățat vreodată să înoate.

Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat de primele întâlniri pe malul mării în vara anului 1928, când Picasso a instalat-o în secret pe Walter în apropiere de casa unde stateau el, soția lui de atunci, Olga Khokhlova, dansatoare ruso-ucreaineană, și fiul lor Paulo.

Anul trecut, „Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” al lui Picasso a fost adjudecat contra sumei de 103,4 milioane de dolari la o licitație în New York.

Credit foto: Sotheby’s/ Julian Cassady