Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fenomenul Alice în Țara Minunilor
Fenomenul Alice în Țara Minunilor

Fenomenul Alice în Țara Minunilor

“Alice: Curiouser and Curiouser” deschisă la Victoria&Albert Museum din Londra este o expoziție de exegeză iconografică, imersivă ce tratează fenomenul global “ Alice in Wonderland”(“Alice în Țara Minunilor”).

În centrul demersului muzeografic:  fascinanta imagine a lui Alice  – caracterul principal feminin din cartea lui Lewis Carroll- opera de căpătâi pentru copilăria tuturor copiilor lumii, de mai bine de un secol și jumătate. Alice – fetița din era victoriană, protagonista unor aventuri fantastic-metafizice – a rămas, până astăzi, un personaj clasic, inspirând artiști, dramaturgi, regizori, designeri, muzicieni, varietatea imaginarului pe care l-a generat fiind covârșitoare.

Ambiția expoziției este de a inventaria acest imaginar: de la regăsirea lui Alice în Wonderland și până la artă – ilustrațiile feluriților artiști, graficieni, proliferând în toată lumea (cartea lui Lewis Carroll, apărută în 1865, a fost tradusă în peste 170 de limbi ), la filme de animație, lungmetraje, spectacole de teatru sau balet, la design-ul de modă (o recentă colecție Viktor & Rolf) la influența asupra Surrealistilor francezi, a lui Dali sau asupra underground-ului britanic din anii 60-70.

Bine reprezentate în colecția de imagini victoriene de la V&A Museum sunt și portretizările de epocă ale personajului real Alice Liddell: nu doar Lewis Carroll, ci și celebrii John Ruskin sau Margaret Cameron ne-au lăsat portrete ale ei din copilărie și tinerețe, în desene sau fotografii.

Moda muzeografică a momentului nu putea lipsi din expoziția londoneza – o VR experience imersivă, cu Alice în Wonderland.

 

Citiți integral: https://www.vam.ac.uk/exhibitions/alice-curiouser-and-curiouser