Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Flesh and Soul: Bacon / Ghenie” – Șaisprezece lucrări în valoare de 440 de milioane de dolari, expuse la Seul
bacon, ghenie, christies, curatorial

„Flesh and Soul: Bacon / Ghenie” – Șaisprezece lucrări în valoare de 440 de milioane de dolari, expuse la Seul

Șaisprezece lucrări de Francis Bacon și Adrian Ghenie în valoare de peste 440 de milioane de dolari vor fi expuse la Seul sub titlul „Flesh and Soul”, în perioada 3 – 5 septembrie.

Expoziția, organizată de Christie’s și HomeArt, a fost anunțată în luna iulie, însă recent cele două entități au confirmat numărul și valoarea lucrărilor. Evenimentul nu are legătură cu vreo licitație.

Ulterior succesului de care s-a bucurat în luna mai la Hong Kong, unde a debutat, Christie’s și HomeArt au anunțat că „Flesh and Soul: Bacon / Ghenie” va fi deschisă la BOONTHESHOP – Cheongdam.

Va fi prima dată când o expoziție comună Bacon – Ghenie are loc în Coreea de Sud. Accesul publicului va fi gratuit. Este așteptat ca ea să ajungă și în alte locuri din Asia.

Lucrările expuse sunt emblematice pentru motivele artei celor doi, de la seriile cu papi ale lui Bacon la reimaginările violenței și tiraniei culturale din cel de-al Doilea Război Mondial ale lui Ghenie.

Deși au lucrat în generații diferite și în moduri unice, artiștii sunt uniți în concentrarea lor intensă asupra condiției umane și a celor mai întunecate fațete ale acesteia, potrivit Christie’s.

Bacon și Ghenie, în dialog

Considerat unul dintre cei mai importanți pictori ai secolului 20, Francis Bacon (1909 – 1992) a fost un artist prolific, a cărui creație s-a concentrat pe portretistică și violență, tensiune și turbulență, agonia vieții. Lucrările lui sunt deținute de colecții publice importante din lume, dar și private. La licitații, ele sunt vândute pentru sume cu opt cifre.

Tripticul „Three Studies of Lucian Freud” (1969) a fost vândut în 2014, la Christie’s New York, pentru 142 milioane de dolari, fiind la acea vreme cea mai valoroasă pictură din lume.

În 2022, un portret al lui Lucian Freud realizat de Francis Bacon a fost adjudecat în licitaţie la Sotheby’s contra sumei de 50,2 milioane de euro, un record pentru o singură lucrare a artistului.

Adrian Ghenie (n. 1977, Baia Mare) se folosește de artă, la fel de Bacon, pentru a aborda traumele umanității, dar preocupat de suferințele în masă și de forțele binelui și răului. Tehnicile lui sunt neortodoxe, spun curatorii, creând pânze care sunt dure, întunecate deseori, cu un aer cinematografic.

Lucrări ale lui Ghenie apar, între altele, în colecțiile Centre Pompidou din Paris, Hammer Museum din Los Angeles, S.M.A.K. din Ghent, Long Museum din Shanghai și San Francisco Museum of Modern Art.

În luna mai 2022, lucrarea „Pie Fight Interior 12” a fost vândută la Christie’s Hong Kong pentru suma de 10,37 milioane de dolari, stabilind un record pentru Ghenie.

Foto: Francis Bacon – „Study for Portrait II” (1953); Adrian Ghenie – „The Collector 3” (2008)