Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotografii realizate de Robert Blomfield nevăzute până acum
robert blomfield, 1966, edinburgh

Fotografii realizate de Robert Blomfield nevăzute până acum

Fotografii realizate de Robert Blomfield în anii 1950 – 1960 și nevăzute până acum fac parte dintr-o expoziție la biblioteca principală a Universității din Edinburgh.

Timp de patru luni, universitatea va găzdui un amplu studiu al fotografiilor din perioada studenției făcute de Blomfield.

El a captat viața în Edinburgh, unde a trăit și lucrat.

Robert Blomfield s-a mutat din Yorkshire în Edinburgh și a studiat Medicina, timp în care a devenit fotograf stradal. A surprins pe film studenții, localurile și peisajul capitalei scoțiene.

Curatorul Daryl Green a spus, citează The Guardian, că este incredibil că un fotograf ca Blomfield a rămas relativ necunoscut atât de mult timp. El l-a asemuit lui Henri Cartier-Bresson, dar și lui Eugène Atget.

„Pe măsură ce vasta lui arhivă iese la lumină, este clar că Robert a fost răspunsul silențios al orașului Edinburgh la Oscar Marzaroli al orașului Glasgow și la Brassaï al Parisului”.

Robert Blomfield: Student of Light

Născut în Leeds, pe 16 martie 1938, și crescut în Sheffield, Blomfield a primit prima cameră foto la vârsta de 15 ani și a realizat fotografii până la moartea sa, în decembrie 2020, însă mare parte din opera lui nu a fost văzută până acum.

Expoziția „Robert Blomfield: Student of Light” de la University of Edinburgh, unde a studiat, este a doua importantă prezentare a creației lui și vine la patru ani după o expoziție de la City Art Centre din Edinburgh.

forth road bridge, estate of robert blomfield

Forth Road Bridge, 1965, prin telescop. Credit: Estate of Robert Blomfield

Ajuns în Edinburgh în 1956, pentru a studia Medicina, el mergea peste tot cu aparatul de fotografiat, chiar și la cursuri, relizând instantanee în laboratoare.

La finalul anului 2021, arhiva lui de originale, fotografii, filme și diapozitive din Scoția a fost depozitată la Centre for Research Collections de la Universitate.

Bloomfield a avut nevoie de opt ani pentru a finaliza facultatea de șase, iar el a rămas în Edinburgh după absolvire, în 1964, pentru a lucra la infirmeria regală de aici. Fotograful a decedat pe 14 decembrie 2020.

„Student of Light” este centrată pe anii studenției lui și va fi deschisă în perioada 6 mai – 1 octombrie 2022.

Credit foto: Estate of Robert Blomfield