Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  REPORTAJ foto – Grupul NOIMA, expoziţie-eveniment la Galeria Romană cu „lucrări făcute din inimă”
locul inimii noastre

REPORTAJ foto – Grupul NOIMA, expoziţie-eveniment la Galeria Romană cu „lucrări făcute din inimă”

Expoziţia „Locul inimii noastre”, inițiată de Christian Paraschiv și grupul NOIMA, format din Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu, este deschisă la Galeria Romană.

andrei rosetti, prag iv, densus

Andrei Rosetti, „Prag IV”, Densuș

La vernisaj, Sorin Scurtulescu a desfășurat un fir de lână roșu, care a făcut legătura fizică, nu doar simbolică, a publicului prezent în galerie, cu operele de artă, denumind performance-ul „o linie Noima”, așa cum lucrările expuse se completează unele pe altele.

christian paraschiv, sorin scurtulescu

Christian Paraschiv – „Le noir est la couleur d un language” (1989-2022), Sorin Scurtulescu – „Purificare I”, 2019

„Christian Paraschiv, când a aflat de grupul NOIMA, în 2003, a spus: «Trebuie să mergem undeva, să pictăm împreună iarna». A vrut să ieșim din toată această rutină. Nu s-a întâmplat acea ieșire, au mai fost alte gânduri, nu toate s-au legat, și a apărut acest moment. Și firul acesta prin care am hotărât, tot la sugestia sa, să coasem împreună câteva lucrări, n-a fost o regie. Fiecare a adus lucrări fără să fie o discuție prealabilă de alegere. S-a născut «Locul inimii noastre», un gând care s-a dezvoltat în jurul unor cuvinte din Evanghelie, unde ni se spune că «acolo unde vă este inima vă este și comoara»”, a explicat Andrei Rosetti cum a luat naștere această expoziție.

Gândul artistului este acela că „atunci când începi o pictură faci o promisiune, că e un loc al inimii tale. Cred că așa o facem. Te investești”.

Prin lucrările lor, artiștii din NOIMA au vrut să se apropie de acest loc, al inimii.

Lucrări create în lockdown

„Sunt lucrări făcute din inimă. Sunt făcute în perioada de lockdown. Eu am fost undeva aproape de pădure și se văd influențele”, a mărturisit Cosmin Frunteș.

andrei rosetti, martor privirea v

Andrei Rosetti, „Martor – Privirea V”, 2023

Cele șase ateliere ale artiștilor – NOIMA+1 – sunt reunite în această expoziție care are la bază ideea că „cerul este loc al comorilor durabile, că inima este anticamera lumească a acestui loc năzuit”, așa cum se spune în textul de expoziție.

Lucrările, majoritatea în ulei pe pânză, compun o expoziție diversă, dinamică, cu subiecte dragi autorilor.

Christian Paraschiv prezintă o lucrare intitulată „Biserica”, din 2012, cu foiță de aur pe blană, iar „Sat și ortodoxie” (2018) a fost creat în acrilic pe broderie. În expunere, publicul va putea admira și „Strunga 33” (2019), dar și o lucrare mai veche, „Strunga II”, din 1979. „Le noir est la couleur d un language” (1989-2022), acrilic pe blană, are 160 pe 190 dimensiune.

sorin scurtulescu, roma i

Sorin Scurtulescu, „Roma I”, 2015

Lucrările lui Sorin Scurtulescu, precum „Roma”, sunt o explozie de culoare, în contrast cu „Catedrala Sf. Ștefan” din Viena, și „Fire” și „Nor” de Ciprian Bodea. Semnătura lui Sorin Scurtulescu apare și pe o lucrare de mari dimensiuni, „Purificare I” din 2019.

cosmin fruntes, sunday forest, christian paraschiv dan mon coeur i ii

Cosmin Fruntes – „Sunday Forest”, Christian Paraschiv – „Dans mon coeur I, II”

Cosmin Frunteș a ales să prezinte tablouri create în natură: „Câmp”, „Myself and forest” și „Sunday forest”. La fel și Dan Gherman cu un tablou de mici dimensiuni, „Șirnea”, sau Ciprian Bodea, cu „Amurg” (2023).

andrei rosetti, autoportret cu ploaie

Andrei Rosetti, „Autoportret cu ploaie”

Un „Autoportret cu ploaie” (2016) al lui Andrei Rosetti iese în evidență prin prospețime. Sorin Scurtulescu a ales să reprezinte „Roma I și II” din 2015, în care predomină albastrul și nuanțele de roșu.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 10 martie, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, iar sâmbăta, între 10:00 și 15:00.

Foto credit: curatorial.ro