Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Franța a retras 15 lucrări de artă dintr-o expoziție de la Muzeul Kremlin

Franța a retras 15 lucrări de artă dintr-o expoziție de la Muzeul Kremlin

Franța a retras 15 lucrări de artă dintr-o expoziție care urma să fie vernisată luna aceasta la Muzeul Kremlin. Decizia a venit după ce Marea Britanie, Spania și Austria și-au cerut înapoi operele împrumutate aici.

În contextul deteriorării relațiilor dintre Rusia și comunitatea culturală internațională, Muzeul Kremlin a anunțat că amână expoziția „The Duel: From Trial by Combat to a Noble Crime” și a oferit celor care au împrumutat lucrări posibilitatea să renunțe la implicare.

Instituțiile franceze, între care Luvru, Versailles și Biblioteca Națională Franceză, au contribuit cu cel mai multe lucrări la această expoziție.

Hotărârea a fost anunțată în ziua ulterioară întâlnirii miniștrilor europeni ai culturii.

Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii, a declarat cu privire la participarea Franței în evenimente culturale din Rusia: „Prezența noastră ar fi putut fi exploatată ca semn al unei divergențe între țările europene”.

Ea a adăugat, potrivit Le Monde, că „nu se pune problema unei disocieri”, dar și că relația cu Muzeul Kremlin a rămas cordială, „fără vreo manifestare ostilă”.

Cultura duelului în secolele 16 și 17, tema expoziției de la Muzeul Kremlin

Expoziția explorează cultura duelului în secolele 16 și 17 și era programată să fie deschisă între 3 martie și 16 iunie. Proiectul a fost stabilit de muzeul de la Moscova și instituțiile europene la începutul anului 2020, iar acordul pentru împrumuturi a fost finalizat în februarie 2021.

Muzeul Luvru a trimis șase piese, inclusiv o pictură din atelierul lui Jean Clouet și două pistoale cu blazonul Franței. Între altele, două picturi de Philippe de Champaigne au fost trimise de Versailles.

Lucrările provenite din Hexagon vor rămâne, cel puțin o perioadă, la Ambasada Franței la Moscova, pentru că este foarte dificil, în prezent, transportul de artă în și din Rusia.

Artiștii și instituțiile culturale din lume oscilează, în ultimele trei săptămâni, între a susține sau nu „sancțiunile culturale” aplicate Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina.