Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Frida Kahlo în imagini inedite realizate de mari talente ale generației ei
nickolas muray, frida kahlo with magenta rebozo

Frida Kahlo în imagini inedite realizate de mari talente ale generației ei

Fotografii inedite cu Frida Kahlo realizate de mari talente ale generației ei sunt prezentate într-o expoziție-eveniment la New York, care demonstrează cum imaginea artistei a devenit o extensie a practicii ei picturale.

„Frida Kahlo: Forever Yours” este deschisă la Throckmorton Fine Arts până în 7 septembrie și cuprinde cincizeci de fotografii ale artistei mexicane.

De-a lungul scurtei ei vieți, Frida Kahlo a fost fotografiată de unele dintre cele mai mari talente ale generației sale, de la Nickolas Muray, care i-a fost iubit, la Edward Weston și artista elvețiană Lucienne Bloch, care i-a fost prietenă.

În deceniile care au trecut de la moartea ei, în 1954, la vârsta de 47 de ani, imaginea lui Kahlo s-a imprimat în conștiința populară, precum și vestimentația și bijuterii aztece pe care le purta începând cu 1929.

Uluitoarea expoziție reunește fotografii ce datează din 1929 până în 1951, inclusiv portrete, momente de tandrețe cu soțul ei, artistul Diego Rivera, și momente insolite cu prietenii. Aceasta este o mică parte din „fotografiile Frida” din colecția dealerului Spencer Throckmorton, care a început să colecționeze imagini ale artistei în 1977.

Frida fotografiată de tatăl ei

Throckmorton urmărește prin această expoziție să arate evoluția omului și artistei Frida Kahlo de-a lugul anilor. „Am fotografii cu Frida de când avea patru ani”, citează artnet.com. „Prin intermediul acestor fotografii o vedem devenind o pictoriță total sigură pe sine și matură, crezând în ea însăși pe măsură ce crește. Vedem că fotografiile sunt frumoase și frumos pozate – Frida a lucrat pentru tatăl ei care era fotograf când era foarte tânără și el a învățat-o cum să pozeze pentru aparatul de fotografiat”.

guillermo kahlo, portrait of frida kahlo, oct 16, 1932. courtesy of throckmorton fine art

Guillermo Kahlo, „Portrait of Frida Kahlo”, 16 octombrie 1932 (c) Throckmorton Fine Art

Un portret al artistei realizat de tatăl ei, Guillermo Kahlo, în 1932, apare în expoziție. A fost realizat atunci când ea s-a întors în Mexic cu trenul de la New York, după moartea mamei sale. Este o imagine pătrunzătoare – Frida privind cu intensitate aparatul de fotografiat.

În același an, Lucienne Bloch a fotografiat-o alături de Diego Rivera și de colegi uitându-se la o eclipsă de soare pe acoperișul Institutului de Artă din Detroit. Este singura fotografie de vintage a momentului despre care se știe că există.

lucienne bloch, frida, and diego, with colleagues, viewing a solar eclipse on the dia roof (1932). courtesy of throckmorton fine art

Lucienne Bloch, „Frida, and Diego, with colleagues, viewing a solar eclipse on the DIA roof”, 1932 (c) Throckmorton Fine Art

Ipostaze clasice desprinse din Renaștere

Nickolas Muray a învățat-o ipostazele clasice. Era un talent înnăscut, pentru că studia istoria artei, iar multe dintre fotografiile cu Frida se bazau pe picturi din Renaștere și din secolele XVII și XVIII, a explicat Throckmorton.

Alte imagini evidențiază angajamentul deliberat și pasionat al lui Kahlo față de modă, precum și modul în care rochia și bijuteriile au devenit modul ei de a celebra cultura indigenă și moștenirea aztecă.

În alte privințe, fotografiile au influențat direct practica picturală a lui Kahlo. Un portret din expoziție, realizat de Leon DeVos, o arată privind în jos – este o imagine pe care Kahlo și-a bazat mai târziu un autoportret.

Printre alte puncte de atracție ale expoziției se numără trei fotografii din 1931 realizate în San Francisco de Edward Weston pe care Kahlo le-a mâzgălit pe spatele lor.

Expoziția include și tabloul „La Risa” al lui Kahlo, care prezintă o mască populară mexicană folosită în dansurile indigene în festivaluri, precum și două desene realizate de artistă după ce s-a întors de la Paris în 1939.

Fotografie principală: Nickolas Muray, „Frida Kahlo with Magenta Rebozo «Classic»”, 1939 (c) Throckmorton Fine Art